Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски депутати предлагат забрана на вноса на американски стоки в отговор на санкциите, наложени от САЩ

Руските депутати заявиха в петък, че са изготвили законодателство в отговор на новите санкции от страна на САЩ, което предлага забрана на вноса на редица американски стоки и услуги в Русия и ограничаване на икономическите връзки между двете държавни, съобщава Ройтерс.

Проектозаконът ще бъде обсъден в Долната камара на парламента на Русия през следващата седмица. Той предлага ограничаване на вноса на софтуер, на селскостопански продукти и на лекарства, произведени в САЩ, които могат да бъдат закупени другаде, както и ограничаване на вноса на американски тютюневи изделия и на алкохол.

Предложените мерки са в отговор на решението на Белия дом от края на миналата седмица да наложи възможно най-строгите санкции спрямо Русия, откакто Москва анексира Крим. Това, както и настоящата геополитическата криза около Сирия, доведоха до влошаване на отношенията между двете държави до най-ниската си точка след Студената война.

Проектозаконът беше представен пред репортери от заместник-председателите на Долната камара на парламента, известен като Държавната дума, която е доминирана от лоялни на властта в Кремъл депутати.

На този етап нито Кремъл (президентството на страната), нито руското правителство са обявили дали ще подкрепят предложените мерки, и все още не е ясно дали това ще се превърне в закон, който да остане в сегашния му вид.

Ройтерс напомня, че понякога Кремъл използва парламента на страната за изпращане на по-агресивни послания към чуждите сили, но това невинаги води в последствие до конретни действия.

Трябва да се има предвид, че през 2017 година Русия внесе американски стоки на стойност 12,5 млрд. долара, според официални руски митнически данни. Това включва вноса на самолети, машини, фармацевтични и химически продукти.

Западните компании, включително Ford Motor, PepsiCo и предприятието HBC, бутилиращо "Кока-кола", пък инвестираха милиарди долари след разпадането на Съветския съюз, за ​​да създадат местно производство в рамките на Русия.

През 2014 година руските власти забраниха широка гама от внос на храни от западните страни в отговор на международни санкции, наложени във връзка с конфликта в Украйна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!