Eмисия новини
от 01.00 часа

Почетен "Аскеер 2018" за Васил Михайлов

На снимката (отляво надясно): Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, проф. Виолета Дечева
Снимка: БГНЕС
Актьорът Васил Михайлов е удостоен с Голямата награда „За цялостен принос към театралното изкуство“ на фондация “А`Аскеер”, съобщи на пресконференция днес Милен Миланов - председател на фондацията.

В тазгодишните номинации за отделните спектаклови категории са включени представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2018 г. Обект на внимание са били 100 представления - 58 от тях са в София, а 42 спектакъла са в репертоара на извънстолични театри.

От тази година има промяна в статута на наградите - фондация „А`Аскеер“ е взела решение да включи в номинирането също творците и спектаклите от театър „Българска армия“. Според досегашния регламент – в знак на безпристрастност, те не участваха в състезанието за наградата, учредена преди 28 години тъкмо по инициатива на творческия състав в театър „Българска армия“. Лауреатите обаче от години вече се определят от жури, в което повечето артисти и експерти са извън трупата, и това е причината за промяната в регламента, обясни Милен Миланов.

Ето кои са сред номинираните тази година:

В категорията „Изгряваща звезда“ конкуренцията е между:
Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата
Делян Илиев за режисурата на „Три сестри“ от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян
Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски „Изгонването на бесовете“ – „Бесове“ по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато“

В категорията „Водеща мъжка роля“:
Деян Донков е номиниран за две роли - за Калигула в „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов” и за ролята на Хари в „Палачи” от Мартин МакДона, постановка Стоян Радев, Театър „София”
Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”
Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в „NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

В категорията „Водеща женска роля“ и трите номинации са за актьорски постижения в спектакли на Народния театър:
Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”
Теодора Духовникова за ролята на Регина в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”
Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

В категорията „Режисура“ и трите номинации също са за постановки от репертоара на Народния театър:
Бина Харалампиева за „Лисичета” от Лилиан Хелман, Народен театър „Иван Вазов”
Галин Стоев за „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, Народен театър „Иван Вазов”
Иван Пантелеев за „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов”

В категорията „Най-добро представление“ наградата ще си оспорват:
12-те гневни“ от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър „Възраждане“
NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”
Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев, постановка Галин Стоев, Народен театър „Иван Вазов”

Кои от номинираните ще получат статуетката на Георги Чапкънов, ще стане ясно на 24 май, когато е церемонията по връчването на наградите „Аскеер“ в театър "Българска армия".
Още от

Последно в Култура

Всички новини в Култура: днес | вчера