Eмисия новини
от 17.00 часа

Проф. Дамян Попхристов организира форум на тема "Българският дух през вековете"

Форум на тема “Българският дух през вековете” ще се проведе от 13-и до 15-и април в гр. Велико Търново. Основният двигател е професор Дамян Попхристов. За трети път той  се опитва да събере на едно място хора от различни социални групи и националности, обединени от идеята да заговорим за истинските ценности в нашата история, които ни дават повод за заслужена горност. Наши и чуждестранни лектори ще представят пъстра палитра от теми, свързани с древните цивилизации по нашите земи, с българските азбуки, сакралните символи на богомилите, посланията на Беинса Дуно, с "Божествена комедия" на Данте, като човек, който е посветен от богомилите, с ритуала консуламентум,  връзката между орфизма, ранното християнство и богомилите, сакралните знаци в българските шевици, с древнобългарската космогония, и феникса на българския дух.
Идеята е да се изградят мостове между заподноевропейското наследство на богомилите и историческите факти, които са малко познати и за тях не се говори много днес.


Ето и имената на някои от гостите: акад. Антон Дончев, Емил Андреев, доц. Явор Шопов, проф. Христо Смоленов, Веселин Банчев, Юлия Боева, проф. Асен Челингиров, д-р Йордан Касабов, доц. Константин Златев, д-р Светла Балтова, Елиазар Хараш, Антония Дуенде, Владо Степич, Едуард Берга, Жорж Ру, Емануеле Родо и др.

Българският Дух е немислим без българската музика, ритъм и слово.
Концертът на предстоящия Форум във Велико Търново ще предложи една пъстра музикална плетеница с участието на: Тодосий Спасов в съвместен проект с Иван Шопов и трио "Авигея", "Ева квартет" и трио "Калина".

В програмата на форума присъстват две изложби и още много музика.Още от

Най-четени