Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Ганев: На премиерата на "Спускане от връх Морган" имахме щастлива среща с публиката

Валентин Ганев
Снимка: БГНЕС

На камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов" столичната публика получи шанса снощи да види премиерата на една от последните творби на големия друматург Артър Милър – пиесата "Спускане от връх Морган", под режисурата на Николай Лабмрев. 

Спектакълът ни среща с наглед преуспял мъж, който обаче води двойнствен живот – с две съпруги, две деца и две семейства, които дълги години не са и чували едни за други. Зорко пазената тайна излиза наяве след инцидент на пътя. Трагикомичен сюжет, който още през първите минути поставя публиката пред екзистенциалните въпроси за житейските илюзии, за това има ли правила в любовта, и каква е цената, ако не спазваш официалното лицемерие. В главната роля се превъплъщава Валентин Ганев, а в сгромолясването от върха "са въвлечени" Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ева Тепавичарова, Йосиф Шамли и Ева Данаилова. 

"Чудесна беше публиката вчера, тя някак пое спектакъла от самото начало, а един спектакъл се случва точно в това прескачащо напрежение и искри – тази невидима връзка между зрители и актьори. И тъй като това са ни първите срещи със зрителите, всички обикновено затова толкова се вълнуват от тези първи срещи, а снощи според мен имахме щастлива среща с публиката", сподели Валентин Ганев в ефира на "Хоризонт до обед" емоциите след премиерата. 

При големия автор, какъвто е Артър Милър, един сюжет, който на пръв поглед е "булеварден" всъщност и би могъл да бъде сюжет на розов сериал, е като че ли "изгребан до дъно и осветен от най-противоречиви и крайни гледни точки", коментира още актьорът:

"И това е според мен много интересно, майсторски направено и опитът на нашия екип, ръководен от Николай Ламбрев, беше много интересен за изследване, наистина". 

Довечера е втората премиера на "Спускане от връх Морган" – заглавие, на което критиците предвещават дълъг сценичен живот. Предстои да разберем дали ще подобри рекорда на моноспектакъла "Контрабасът" с 18 сезона в Народния театър, в който отново участва Валентин Ганев. В понеделник ще се играе юбилейният спектакъл – на голямата сцена от 19.00 часа, който обещава и много изненади. Затова "Хоризонт" предложи на слушателите изненада  в аванс с гостуването на Слав Бистрев – контрабасист и музикален педагог на Валентин Ганев още от началото на работата по произведението на Зюскинд и звукорежисьор от екипа на БНР.

"Като че ли тайната на успеха на "Контрабасът" се крие някъде в съотношението на съставките – първо има, от една страна, великолепна драматургия, след това има екип от хора, които харесват това, което е написано и се опитват от него да направят и да го разтълкуват, и да го преразкажат по един трагикомичен начин, и това са режисьорът Пламен Марков, сценографът Невена Белева и Слав Бистрев", каза Валентин Ганев.   


Интервютата с Валентин Ганев и Слав Бистрев можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени