Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на потребителските нагласи в САЩ през април към тримесечно дъно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се понижи през април към тримесечно дъно в резултат най-вече на притеснения, свързани с търговската политика, провеждана от администрацията на Доналд Тръмп, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган.

Индексът на потребителското доверие в САЩ падна през април до 97,8 пункта, след като месец по-рано удари 14-годишен връх от 10,14 пункта (най-високо ниво от 2004-а година насам).

Индексът на потребителски очаквания за бъдещата икономическата активност се влоши до 86,8 пункта от 88,8 пункта месец по-рано, докато индексът, определящ текущата оценка на американските потребители за икономическите условия в страната, се понижи по-рязко от 121,2 до 115,0 пункта.

Понижението на потребителското доверие не е голямо, но е валидно за повечето възрастови и групи по доходи", посочи университетът в Мичиган. "Предприетите от президента Тръмп мерки относно търговията - налагането на тарифи върху стоманата и алуминия и определянето на евентуални мита за вноса на китайски стоки - бяха споменати спонтанно от почти една трета от респондентите, като почти всички дадоха отрицателни отговори", се посочва в последното проучване. За онези, които считат, че търговските ходове на Тръмп ще имат отрицателни последици, индексът на потребителските очаквания дори се срине през април до 64,2 в сравнение с индекс от 93,9 за тези, които не споменават по подобни притеснения.

Другите притеснения след потребителите са свързани с повишаването на лихвените проценти след като през март Фед пови основната си лихва и потвърди, че планира поне още две увеличения през тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени