Васил Михайлов с голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018"

Васил Михайлов
Снимка: БГНЕС

Актьорът Васил Михайлов, който преди седмица навърши 80 години, ще получи голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018“. Това съобщиха днес от едноименната фондация, както и номинираните в 10-те категории. Българското национално радио е медиен партньор на отличията, които по традиция ще бъдат връчени на 24 май.

За 28-и път на 24 май театър Българска армия ще е домакин на наградите "Аскеер". 205 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов през годините до сега. Категориите са 10 и включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 година до 31 март 2018 година.

Най-оспорваните категории по традиция са за водеща мъжка и женска роля, за режисьор и за спектакъл. Деян Донков, Захари Бахаров и Юлиан Вергов ще си оспорват отличието при мъжете. Деян Донков за ролята на Калигула в "Калигула” от Албер Камю, постановка на Диана Добрева в Народния театър и за ролята на Хари в "Палачи” от Мартин МакДона, постановка на Стоян Радев в театър "София”. Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в "Чамкория” по романа на Милен Русков, режисиран от Явор Гърдев в театър "199". Тази роля му донесе само преди дни "Икар". Юлиан Вергов пък е номиниран за ролята на адвокат в "NеоДачници” по  Максим Горки, постановка на Иван Пантелеев в Народния театър.

За водеща женска роля са номинирани: Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в "NеоДачници” от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов”; Теодора Духовникова за ролята на Регина в "Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов” и Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов”.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.
Още от категорията
Част от корицата на последния брой на списанието

Нов брой на списание „Страница“

Списание „Страница“ е отново сред читателите с новия си брой с редактор и съставител Борис Минков. Както винаги, освен поезия и проза от съвременни български автори, броят съдържа и преводи – откъси от романи на Пол Остър и Роберт Менасе, както и стихове на Каръл Ан Дъфи – поет, лауреат на Обединеното кралство през 2009 – първата жена на този пост от 400..

публикувано на 23.07.18 в 16:08

Театрални пътища: Стефан Прохоров

Един от младите герои на рубриката ни „Театрални пътища“ е режисьорът Стефан Прохоров. Въпреки че в театралните среди е познат по-скоро като драматург на пиесите „Правилата на играта“, „Братята, това е“ и „Бермео“, много скоро след дипломирането си от НАТФИЗ в специалност „Режисура“ той поставя някои от най-любопитните спектакли на независимата театрална..

публикувано на 23.07.18 в 12:06

Бившата топлоцентрала на НДК ще се превърне в сцена на независими артисти

Една изоставена промишлена сграда в центъра на града, престоявала години наред под сянката на изкуствени хълмове, скоро ще възкръсне за нов живот благодарение на инициативата на независими артисти и Столичната община. Някогашната топлоцентрала на НДК, скрита сред три възвишения и ромоляща река в горичката зад музея “Земята и хората”,..

публикувано на 23.07.18 в 11:42
Никола Вапцаров

Червеният бележник на Вапцаров за пръв път пред публика

Червеният бележник на Никола Вапцаров ще бъде показан пред публика за пръв път тази вечер в 18.00 часа в къщата - музей на поета в София. Това е част от поредицата инициативи, с които се отбелязва годишнината от разстрела на Вапцаров. В предаването „Преди всички“ главният уредник на къщата-музей Катя Зографова коментира: „Без да има..

публикувано на 23.07.18 в 10:47

Между традицията и модернизма – в СГХГ

Може да се каже, че това е изложба за традицията, която вдъхновява модернизма в българското изкуство през 20-те години на XX век. От многоликия и активен художествен живот тогава кураторите – Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски – са избрали да представят търсенето на националната идентичност, вписана в европейските тенденции на времето...

публикувано на 23.07.18 в 10:30
Снимки, проследяващи историята на първия български издател

Музейна експозиция в Пловдив представя делото на Христо Г. Данов

В Пловдив ще бъде открита  новата музейна експозиция по повод 190 години от рождението на основателя на модерното книгоиздаване в България Христо Г. Данов.       Музейната експозиция "Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век" представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и..

публикувано на 23.07.18 в 08:03

Фолклорни изпълнители от цял свят участват на празненствата в Разград, Добрич, Каварна и Пловдив

70 занаятчии от цялата страна и фолклорни състави от Коста Рика, Филипините, Беларус, Мексико, Черна гора и България ще участват в 17-ото издание на Панаира на киселото мляко и съпътстващия го фестивал на народните традиции и художествени занаяти в Разград. Официалното откриване на Панаира е довечера. В Добрич започва 17-и международен фестивал..

публикувано на 23.07.18 в 07:58