Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Михайлов с голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018"

Васил Михайлов
Снимка: БГНЕС

Актьорът Васил Михайлов, който преди седмица навърши 80 години, ще получи голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство "Аскеер 2018“. Това съобщиха днес от едноименната фондация, както и номинираните в 10-те категории. Българското национално радио е медиен партньор на отличията, които по традиция ще бъдат връчени на 24 май.

За 28-и път на 24 май театър Българска армия ще е домакин на наградите "Аскеер". 205 са творците, удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов през годините до сега. Категориите са 10 и включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 1 април 2017 година до 31 март 2018 година.

Най-оспорваните категории по традиция са за водеща мъжка и женска роля, за режисьор и за спектакъл. Деян Донков, Захари Бахаров и Юлиан Вергов ще си оспорват отличието при мъжете. Деян Донков за ролята на Калигула в "Калигула” от Албер Камю, постановка на Диана Добрева в Народния театър и за ролята на Хари в "Палачи” от Мартин МакДона, постановка на Стоян Радев в театър "София”. Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в "Чамкория” по романа на Милен Русков, режисиран от Явор Гърдев в театър "199". Тази роля му донесе само преди дни "Икар". Юлиан Вергов пък е номиниран за ролята на адвокат в "NеоДачници” по  Максим Горки, постановка на Иван Пантелеев в Народния театър.

За водеща женска роля са номинирани: Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в "NеоДачници” от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов”; Теодора Духовникова за ролята на Регина в "Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов” и Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов”.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна