Eмисия новини
от 14.00 часа

Ердоган е призовал Тръмп и Путин да избягват действия, увеличаващи напрежението в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

И Съединените американски щати, и Русия да избягват действия, които допълнително увеличават напрежението във връзка със Сирия. По думите на Реджеп Ердоган той е призовал за това Доналд Тръмп и Владимир Путин по време на телефонните разговори помежду им.

Според Реджеп Ердоган изглежда, че напрежението намалява. Той заяви, че желанието на Турция е поставяне на точка на трагедията в Сирия. Ердоган направи коментара си пред репортери след обедната петъчна молитва. По думите му той се е срещнал със специалния пратеник на руския президент Владимир Путин за Сирия, на когото е предал видеозаписи от предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума.

Турският лидер разговаря с американския президент Доналд Тръмп около полунощ в сряда срещу четвъртък, а в четвъртък през деня – със стопанина на Кремъл. Вчера Ердоган сравни съперничеството на двете държави в близкоизточната страна с „канадска борба“.

Към призива да се избягват действия, които допълнително ще объркат  ситуацията в Сирия се присъедини и турският министър-председател Бинали Йълдъръм. Според него регионът на Близкия изток е заплатил висока цена заради продължаващата гражданска война и миграцията. Той допълни, че е необходимо поддържане на постоянен режим на прекратяването на огъня, гарантиран от Иран, Русия и Турция.


Още от