Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в памет на жертвите на тежката катастрофа на магистрала "Тракия"

От болница "Света Анна", където бяха настанени най-тежко пострадалите пациенти, съобщиха, че те са контактни, но състоянието им остава критично

| обновено на 14.04.18 в 19:56
Снимка: БГНЕС

Днес е обявен ден на траур заради вчерашната тежка автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6-ма души, а 23-ма бяха ранени. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

При тежката катастрофа вчера следобед автобус, пътуващ от Бургас за София, се обърна край пътя след леко съприкосновение с кола на магистралата. Част от пътниците попаднаха под превозното средство. Според криминалистите това обяснява и сериозния брой на убитите и ранените.

Хората, които са били на по-задните седалки, са разбрали какво се случва в момента, когато автобусът е излязъл от пътя и се е преобърнал. Те свидетелстват, че автобусът не се е движел бързо.

До момента разследващите не са категорични за една версия за случилото се. Смята се, че водачът се е опитал за избегне по-сериозен удар с лек автомобил и затова е загубил контрол над управлението.

******

Руенското село Вишна изпраща 45-годишният Юмер, който загина при тежката катастрофа край Ихтиман. От 2 години мъжът е работил във Франция като строител. Днес жителите на село Вишна се събраха в къщата на Юмер, за да изразят своята съпричастност към болката на семейството. Няма дом, на който да не е помогнал със златните си ръце, разказаха хората. Като голямо нещастие описват хората от село Вишна инцидента на магистрала "Тракия", но не обвиняват никого за трагедията. Съболезнования на семейството на Юмер изрази и кметът на Руен Исмаил Осман.

Сред шестте жертви на катастрофата е Антоанета Орлова, бивша волейболистка от Смолян. Тя се качила на автобуса от Стара Загора. Съпругът й Владимир, известен в Смолян като Вовата, също е бивш състезател по волейбол и треньор. Антоанета също се подготвяла да води тренировки на деца. 
В понеделник 49-годишната Антоанета ще бъде погребана в Смолян, а поклонението е от 12,00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски". 

******

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, настанени в УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, които пострадаха вчера при катастрофата до Вакарел. Те са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в КАИЛ д-р Генджелиев. Вчера в УМБАЛ "Св. Анна" - София са направени операции на шестима от пациентите (три жени и трима мъже).

"Добрата новина е, че четирима от най-тежко пострадалите вече са на собствено дишане", съобщи говорителят на болницата Антон Луков. 


Говорителят на "Пирогов" Мария Пойразова заяви, че 4-ма от пострадалите при вчерашната катастрофа са преминали през спешното отделение на болницата. Един от тях е бил освободен, а другите трима - две жени и едно момче, са останали за лечение, но няма опасност за живота им.

"13-годишното момче премина през детска противошокова зала на "Пирогов", след което го качиха по спешност за операция в детска хирургична операционна. В момента той е настанен в детска реанимация. Нощта за него, както и за останалите пациенти, е преминала спокойно".

Състоянието на трите жени, настанени във Военномедицинска академия /ВМА/ е стабилно и няма опасност за живота им, съобщиха от лечебното заведение.

В стабилно състояние са двамата мъже, докарани след катастрофата в "Аджибадем Сити клиник - болница Токуда"И двамата пациенти са с фрактури на глезените. Те са оперирани вчера следобед и днес започват обичайната възстановителна програма след такива травми. През Спешното приемно отделение на здравното заведение са преминали и две жени, пострадали при инцидента. Те са били с леки травми и след преглед са освободени за домашно лечение.
******

Председателят на Народното събрание, президентът, премиерът и правителството поднесоха своите съболезнования на семействата на загиналите и пожелаха скорошно възстановяване на ранените в катастрофата. 

"Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите в пътно-транспортното произшествие", се казва в съболезнователен адрес на патриарх Неофит по повод вчерашната катастрофа на магистрала "Тракия":

"Изпълнени със скръб, но и с упование и вяра във Възкръсналия Христос, поднасяме най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата край Вакарел. Отправяме молитва към Всеподателя Бога за здравето и бързото възстановяване на пострадалите и ранените", пише още в съболезнователния си адрес патриарх Неофит.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил съболезнователно писмо до премиера Бойко Борисов по повод вчерашната катастрофа на магистрала "Тракия", съобщиха от Комисията.

"С голяма тъга научих за трагичния инцидент в България, при който 6-ма загубиха живота си, а 23-ма бяха тежко ранени. В мислите и чувствата си съм със семействата и близките на пострадалите", пише Юнкер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна