Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тоня Димитрова: Няма начин партията на Орбан да слезе от власт, освен ако тя самата не се събори отвътре

Виктор Орбан
Снимка: EPA/BGNES

Виктор Орбан нямаше притеснение дали ще спечели изборите. За първи път той дори нямаше и предизборна платформа. Посланието беше едно – „да спрем миграцията“. Това коментира в интервю за предаването „Събота 150“ журналистът Тоня Димитрова.

Според нея Орбан е заложил на най-сигурната карта, тази на страха: "Възползва се от страха, като това му гарантира, че ще неутрализира втората по големина партия „Йобик“. Орбан грабна посланията на „Йобик“ в миналото като крайно дясна и екстремистка партия, за да спре възхода на тази организация и затова наложи на миграционната карта. „Йобик“ излиза като големия губещ след тези парламентарни избори".

Опозиционните партии не успяха да координират действията си: "Причината за това е, че между тях има много борба на интереси – кой би оглавил една евентуална коалиция, ако „Фидес“ загуби. „Йобик“ от една страна бивша крайнодясна партия, която отива към център-ляво, от друга страна разпокъсана и много фрагментирана лява опозиция. Всички те не успяха да покажат една обща стратегия и да се обединят, за да победят Виктор Орбан, макар че в последния момент опитваха всякакви тактически съюзи, за да могат на места да неутрализират кандидатите на „Фидес“. Иначе те заложиха едни нормални послания – за здравеопазване, за образование, за по-високи доходи на унгарците, но тези послания останаха нечути на фона на крещящите слогани на Орбан за мигрантите, които идват, за да унищожат унгарската култура и унгарската нация. Като че ли унгарците се подадоха на тези конспиративни теории, подадоха се на страха".

Димитрова посочи, че алтернативата Унгария без „Фидес“ би означавала политически хаос за страната. По думите й, Орбан е създал система в Унгария, която има една голяма партия с много гравитиращи около нея малки партии, които са неспособни да поемат управлението: "Тази система неминуемо напомня на едни други системи, на други държави, които са извън ЕС. Такъв е случаят в Русия с „Единна Русия“ – партията, която подкрепя Владимир Путин, такъв е случаят и в Турция с „Партия на справедливостта и развитието“ на Реджеп Ердоган. Проблемът не е, че такъв модел на управление съществува. Проблемът е, че това се случва в сърцето на Европа".

Димитрова посочи, че предприетите политики от партия „Фидес“ в областта на демографията са неработещи. В същото време младите унгарци не могат да завършат образование: "Единственият начин да могат да се посветят на своето висше образование, е да сключат договор с държавата, който им дава студентски заем, но след дипломирането си са задължени 10 години да работят в Унгария. Това предизвиква отчаяние у младите хора. Въпреки това „Фидес“ печели младежкия вот. Те не са убедени, че „Фидес“ е най-доброто за Унгария, нещо, което ще се върне като бумеранг срещу Орбан и ще му попречи в бъдеще".

Според журналиста Виктор Орбан няма да отстъпи по миграционните политики на Брюксел: "Той ще се опита да направи друг център на тежест в ЕС, за да не е всичко центрирано около френско-германския съюз".

Хора от „Фидес“ прогнозрат, че ще се стигне до естествено разцепване на партията, обясни Димитрова: "Защото е прекалено голяма експанзията на тази партия, за да издържи на рупора отвътре. Може би ще се разцепи на по-консервативно крило, на по-прогресивно крило. Това е дълъг процес, който ще наблюдаваме години напред. При всички положения, при условие, че опозицията е тотално разрушена, няма реално действаща опозиция, няма друг начин „Фидес“ да слезе от власт, освен ако тя самата не се събори отвътре".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна