Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган е обсъдил с Тереза Мей последните събития в Сирия

Важно е напрежението около Сирия да не се ескалира, е подчертал турският президент в разговора си с британския премиер

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Важно е да не се ескалира напрежението в ситуацията около Сирия. Това е подчертал турският президент Реджеб Ердоган в телефонен разговор с британския министър-председател Тереза Мей


Ердоган е изтъкнал, че политическото решение е единственият път за постигане на траен мир и сигурност за народа на Сирия и че употребата както на конвенционални, така и на химически оръжия трябва да бъде спряна. Турският лидер отново е потвърдил позицията, че Анкара остро осъжда използването на химически оръжия. Тереза Мей е информирала Ердоган за военната операция срещу арабската държава.


Междувременно министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че Турция разглежда бомбардировката като „положителна стъпка“, но е необходимо да се направи много повече за постигане на траен мир.


Вицепремиерът и говорител на кабинета Бекир Боздаг заяви, че разположената в Турция военновъздушна база Инджирлик не е била използвана за въздушния удар. Той също така потвърди информацията, че Анкара е била предварително уведомена за него.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна