Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Движение на България на гражданите“ напуска Реформаторския блок

От ДБГ призоваха да не се отстъпва от евроатлантическата солидарност по казуса „Сирия“

Димитър Делчев
Снимка: БГНЕС

„Движение на България на гражданите“ напуска Реформаторския блок. Решението бе взето днес от Националния съвет на партията. Мотивите представи председателят на ДБГ Димитър Делчев, като изтъкна: "Причината е, че част от партиите в Реформаторския блок не желаят с действия да бъдат опозиция на прокорупционното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти".

От ДБГ призоваха да не се отстъпва от евроатлантическата солидарност по казуса „Сирия“. Зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски заяви: "Ние трябва да бъдем част от позицията на Европейския съюз и на НАТО, защото, когато си част от НАТО и от Европейския съюз и когато разчиташ, че ще си решаваш проблемите с европейските пари, с подкрепата на своите партньори, трябва да спазваш правилата".

Приоритет за ДБГ е успешното представяне на местните избори. Затова структурите в страната получават мандат да водят преговори с неправителствени организации и други партии от спектър "център-дясно". Една от възможностите е учредената преди ден нова коалиция между ДСБ и „Да, България“. Целта на едно бъдещо дясно обединение обаче не бива да е прескачане на 4-процентовата бариера за влизане в парламента, а промяна на модела на управление, смятат от ДБГ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени