Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна национална гражданска подписка за премахване на запрещението

белоградчик проблем роми подписка мариана димитрова
Снимка: РАДИО ВИДИН

Започна национална гражданска подписка за премахване на запрещението и приемане на Закон за физическите лица и мерките за подкрепа. Целта е чрез подписката да бъдат ангажирани народните представители да разгледат законопроекта и да работят за неговото приемане.

В България над седем хиляди души са поставени под запрещение. Те не могат да работят, да се женят, да решават къде и с кого да живеят. Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Преди шест години България е подписала конвенцията, но не е променила законите си.

„България вече два пъти е осъждана от Съда по правата на човека в Страсбург и съдът беше приел, че самото поставяне под запрещение води до толкова силно ограничаване на възможността да взимаш решение, че го приравнява на ситуацията на лишаване от свобода“, каза Надя Шибани от Центъра за нестопанско право, един от инициаторите за промяна на законодателството.

Събирането на подписи ще продължи през следващите три месеца, след което искането за премахване на запрещението ще бъде внесено в парламента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна