Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитският крал осъди намесата на Иран в арабските дела и обеща $150 млн. на Източен Йерусалим

Крал Салман на откриването на срещата на върха на Арабската лига в саудитския град Дахран.
Снимка: Ройтерс

Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската лига с осъждане на „крещящата намеси на Иран“ в арабските работи и обеща $150 млн. на палестинците за поддържането на ислямското наследство в Източен Йерусалим, предаде АФП.

„Повтаряме нашето твърдо осъждане на иранските терористични актове в арабския регион и отхвърляме крещяща намеса в делата на арабските страни“, каза той в реч, с която откри 29-ата среща на арабските лидери в източния саудитски град Дахран.

Крал Салман отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. „Източен Ерусалим е неразделна част от палестинските територии“, подчерта той и обяви $150 млн. саудитско дарение за поддържането на ислямското наследство в Източен Йерусалим.

Срещата на върха на Арабската лига бе открита малко повече от 24 часа след ударите на САЩ, Великобритания и Франция по обекти Сирия, свързани с разработка на химически оръжия.

Кралят не спомена в речта си Сирия, чието членство в организацията бе замразено преди 7 години и мястото й в залата бе празно.

Катар също не бе представен на високо равнище. Това е знак, че започналият преди близо една година спор между малкото, но богато и влиятелно емирство, от една страна, и група съседни страни начело със Саудитска Арабия, от друга, е далеч от разрешаване, отбелязва Ройтерс.

За срещата на 22-членната Арабска лига в Дахран обаче пристигна президентът на Судан Омал ал Башир, който е издирван от Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления, посочва АФП.

Генералният секретар на лигата Ахмед Абул Геит призова арабските страни към единство на фона на външните предизвикателства, предаде ТАСС. Вътрешните разделения в арабския свят станаха основна причина за засилените вмешателства в нашите работи, предупреди той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!