Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Косово споделят общото мнение, че страните от Западните Балкани трябва да бъдат част от ЕС

Хашим Тачи връчи на Бойко Борисов „Медал за независимост“

| обновено на 16.04.18 в 19:11
4
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Косово Хашим Тачи преди разговорите им в Прищина.
Снимка: Пресслужба на МС

България и Косово споделят общото мнение, че Европа "няма да е пълна" докато страните от Западните Балкани не бъдат приети в Европейския съюз. Тава беше заявено след срещата в Прищина между косовския президент Хашим Тачи и гостувалия му български премиер Бойко Борисов. Тачи декларира, че Косово ще продължи да търси решение на двустранните си проблеми със Сърбия, а премиерът Борисов обеща да убеди Брюксел, че „тук не е страшно“.

 

Президентът на Косово Хашим Тачи връчи на гостуващия му в Прищина български премиер Бойко Борисов „Медал за независимост“. Като мотив беше посочен приносът на Борисов към развитието на косовската държавност и 10-годишнината от обявяването на независимо Косово. България е една от страните, които първи признаха независимостта на Косово през април 2008 година.

Решаването на проблемите в региона с цел по-бърза евроинтеграция на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона е основна тема на работното посещение на премиера Борисов в Прищина.

Многократно премиерът Бойко Борисов повтори, че на срещата на върха през май в София всички шест държави от Западните Балкани трябва да декларират пред Брюксел, че ще решават противоречията помежду си, включително и проблемите между Прищина и Белград.

„Имаме редкия шанс, и затова още веднъж се обръщам към целия политически елит на Балканите - забравете егоизма. Егоизмът на една държава може да предизвика тежък катаклизъм, който винаги се отразява на всички“, каза Борисов.

Той заяви, че без споразумение нито Косово, нито Белград ще влязат в Европейския съюз и прикани лидерите да седнат на масата на преговорите и да се договорят заради бъдещето на народите си.

„Ако не го подпишем, ако го забравим това споразумение нито Косово, нито Белград ще видят Европейски съюз“, подчерта премиерът.

Президентът на Косово заяви, че страната му желае да бъде призната и от Русия, което ще свали напрежението в региона на Балканите. „Това ще бъде един принос за мира и стабилността в региона и ще освободи от една тежест и самата Сърбия“, добави Тачи.

На срещата в София Косово ще бъде представена от президента Тачи. Към него е отправена поканата да присъства. В края на срещата Борисов-Тачи премиерът ни завърши с думите: „Добре дошъл на 16 и 17 май в София“.

При срещата на премиерът ни с косовския му колега Рамуш Харадинай, е било подчертано, че България е особено е важно да се разработи правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата в Косово.

Работното посещение на Борисов в Прищина бе договорено в телефонен разговор преди седмица с Хашим Тачи след срещата на премиера ни с президента на Сърбия Александър Вучич. С него Борисов също обсъди напрежението между Белград и Прищина и проблемите в региона, като постави акцента, че до май месец, когато е срещата на върха в София за Западните Балкани, трябва да се даде ясен знак на Брюксел, че страните от региона могат да преодолеят противоречията, които са спънка пред евроинтеграцията. В делегацията на министър-председателя е и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.


Повече по темата чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени