НСИ: Понижение на потребителските цени в България при слабо повишение на годишната инфлация

Снимка: БГНЕС

През март потребителските цени в България се понижиха са пръв път от девет месеца насам, докато инфлацията на годишна база отчете известно ускоряване за втори пореден месец от началото на годината. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през март с 0,3% спрямо февруари, когато нарасна с 0,3 на сто, като това е първо понижение на месечната инфлация от юли 2017-а година насам.

На годишна база инфлацията през февруари нарасна с 2,2% след повишение с 2,0% през февруари. Това представлява известно ускоряване на растежа на инфлацията за втори пореден месец от началото на годината и след като през ноември 2017-а година потребителските цени скочиха до петгодишен връх от 3,0% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам), преди да последва рязко забавяне на инфлацията до 1,8% през януари 2018-а година.

Средногодишната инфлация за периода април 2017 - март 2018 година нарасна с 2,2% спрямо периода между април 2016 и март 2017 година.

                                                                                             Графика на инфлацията на месечна и на годишна база

СнимкаПрез март тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се понижиха с 0,4% спрямо предходния месец, а цените на облеклото и обувките - с 0,5%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се повишиха с 0,3 на сто.

Увеличение с 0,1% отбелязаха цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, докато цените за здравеопазване се понижиха с 0,1%, на съобщенията се повишиха с 0,2%, а на транспорта се свиха с 0,6 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се понижи през март с 0,2% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,9% след слабо повишение с 1,5% през февруари с едва 1,3% в началото на годината.

Данните на НСИ са знак за известно отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила през последните месеци на миналата година, но са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


Още от категорията

Манолова: Високите сметки за март кредитират безлихвено „Топлофикация София“

Общественият защитник Мая Манолова е настояла пред изпълнителния директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски енергийното дружество да информира по ясен и разбираем начин абонатите си как са формирани драстично по-високите сметки за март в сравнение с първите два месеца на годината. Има случаи, в които увеличението е двойно, информират от екипа на..

публикувано на 23.04.18 в 20:19

Ускоряване на промишлената и на активността в сферата на услугите на САЩ през април

Бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите на САЩ се ускори изненадващо силно през април, отразявайки стабилната експанзия на водещата световна икономика, показват предварителни данни на агенция IHS Markit. Индексът PMI, измерващ активността в промишления сектор, нарасна през април до три и половина годишен връх от 56,5 пункта..

публикувано на 23.04.18 в 18:00

Любомир Дацов: Трябва да си напишем домашното в България, за да влезем в еврозоната

"Tрябва да си напишем домашното в България, за да постигнем национална цел, защото за мен присъединяването към еврозоната, влизайки първо в механизма REM II, след това присъединяването към зоната, е национален приоритет, т.е. ние трябва да направим всичко възможно, за да бъдем вътре в него. Това каза финансовият експерт Любомир Дацов в интервю..

публикувано на 23.04.18 в 17:53

САЩ снижават тона спрямо руския алуминиев гигант "Русал"

Финансовото министерство на САЩ сякаш открехна днес вратата за евентуално облекчаване на санкциите спрямо руския производител на алуминий "Русал", отбелязвайки, че компанията би могла да продължи да изнася важния метал, ако олигархът Олег Дерипаска отстъпи контрола на дружеството, съобщи Ройтерс. Министерството на финансовите също така удължи..

публикувано на 23.04.18 в 17:41

Финландия отказва да разшири експеримента с базовия доход

Финландското правителство реши да не разширява ограничения експеримент за плащане на безусловен базов доход (ББД), който предизвика широк интерес по света, предаде Би Би Си.   В момента 2000 безработни получават по 560 евро ББД на месец. „Желанието на правителството се изпарява. Те отказват допълнително финансиране“, заяви Оли Кангас,..

публикувано на 23.04.18 в 17:22

Тримесечни върхове за долара след ръст на доходността на облигациите на САЩ към нивото от 3%

Щатският долар поскъпва към най-високи нива от януари насам, след като доходността на 10-годишните американски държавни облигации се повиши съвсем близо до важната психологическа бариера от 3,0% за пръв път от януари 2014-а година, достигайки на този етап ниво от 2,998%. Стръмното възходящо движение на нивата на реалните пазарни лихви в САЩ..

публикувано на 23.04.18 в 16:38

„Шкода“ представи новия си кросоувър, предназначен за Китай

„Шкода“ представи новия си кросоувър Skoda Kamiq, предназначен само за китайския пазар, съобщават от компанията. Колата прилича на Skoda Karoq, която вече се продава в Европа. Кросоувърът е с 1,5-литров двигател, 110 конски сили и конструкцията е опростена и изчистена. Предлага се с петстепенна механична скоростна кутия и шестстепенна..

публикувано на 23.04.18 в 15:17