Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на ОЗХО още не е пристигнала в град Дума, потвърди генералният директор на организацията

Сергей Рябков посочи, че екипът не е допуснат в Дума, тъй като няма позволение от ООН

| обновено на 16.04.18 в 19:16
Дума, Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не е пристигнала в сирийския град Дума, където да разследва предполагаема химическа атака от 7 април, потвърди генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу, цитиран от Франс прес и ДПА.
"Участвалите в подготвителните срещи в Дамаск сирийски и руски официални представители са уведомили екипа, че все още трябва да се решат някои проблеми със сигурността преди да се отиде в града", каза Юзюмджу.
Екипът от експерти, който в момента е в Дамаск, трябва да бъде допуснат в Дума възможно най-скоро, добави той.

Великобритания твърди, че Русия и Сирия още не са разрешили достъпа на експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия до сирийския град Дума. Това обяви постоянният представител на Великобритания в организацията Питър Уилсън.

От своя страна руският заместник-външен министър Сергей Рябков посочи, че екипът не е допуснат в Дума, тъй като няма позволение от ООН. Според Уилсън обаче инспекторите не са успели да отидат в Дума, тъй като сирийското правителство и Русия не са дали гаранции за сигурността им.

По-рано днес стана ясно, че експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които преди дни пристигнаха в Дамаск, днес ще се отправят към град Дума, за да разследват предполагаемите химически атаки в Сирия. Съобщението е било направено от заместник-външния министър на Сирия Айман ас-Сусан. По думите му сирийската държава ще окаже подкрепа на международните експерти. Той изрази надежда, че мисията ще изпълни работата си професионално и обективно, ще бъде неутрална и няма да се поддава на натиск. Дамаск разчита предстоящият доклад на експертите да "разобличи лъжливите твърдения, които бяха опровергани от Сирия и съюзниците ѝ Русия и Иран", съобщава още руската информационна агенция.

Членовете на мисията планират да приключат работа в сряда и преди заминаването си от Дамаск да предоставят предварителен доклад на ООН.

Преди дни Световната здравна организация (СЗО) съобщи за около 500 души в Сирия, получили медицинска помощ, след като са проявили признаци и симптоми, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали.  

На 7 април в Дума, според неправителствената организация "Бели каски", е било употребено химическо оръжие. За тази организация Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че не е надежден източник на информация. Представители на Руския център за помирение на воюващите страни проведоха разследване в Дума на 9 април, но не откриха признаци за използване на химическо оръжие.

На 14 април Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари срещу обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Вашингтон, Лондон и Париж заявиха, че ударите са в отговор на химическата атака, извършена от правителствените войски в сирийския град Дума.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени