Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на рублата и на борсовите индекси в Москва след заплахата на САЩ за нови санкции спрямо Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската рубла и акциите на руските компании се намират под предпазлив натиск от продажби по време на търговията в понеделник. Това е като реакция на заплахите за предстоящи нови санкции на Вашингтон спрямо Москва и с оглед на днешен спад на петролните цени.

Трябва да се има предвид, че напрежението на руските капиталови пазари се повиши рязко, след като на 6-и април американското финансово министерство наложи нови санкции спрямо Москва, включващи редица руски олигарси и притежаваните от тях големи компании.

Негативно влияние през предходната седмица оказаха и опасенията от предстоящ директен военен конфликт между САЩ и Русия във връзка с кризата със Сирия. Тези притеснения обаче не се потвърдиха, след като САЩ, Великобритания и Франция нанесоха през уикенда само ограничени и еднократни ракетни удари по няколко сирийски цели.

В същото време обаче от Вашингтон заявиха, че в понеделник ще бъдат наложени допълнителни санкции спрямо Русия във връзка с подкрепата на Москва за режима на сирийския президент Башар Асад.

В началото на днешната търговия щатският долар поскъпна за кратко обратно над нивото от 63 рубли, преди да парира част от първоначалните печалби, нараствайки в рамките на деня с 0,28% към 62,30 рубли. Еврото пък се повиши за кратко към 77,90 рубли, след което опитва да стабилизира около 77,00 нивото, поскъпвайки с 0,5 на сто.

Междувременно агенция Ройтерс цитира подуправителя на Централната банка на Русия (РЦБ) - Ксения Юдаева да посочва, че банката ще има възможност да поднови покупките на чуждестранна валута за сметка на финансовото министерство след стабилизация на пазарите.

Според нея ситуацията на валутните пазари сега е доста по-стабилна, отколкото в края на 2014-а година, като централната банка разполага с необходимите инструменти, за да се справи с настоящите колебания.

"Ситуацията на валутните пазари е балансирана, като нарасналата волатилност не представлява риск за финансовата система на страната", посочи Ксения Юдаева. Тя добави, че РЦБ обмисля нови мерки за ограничаване на валутните заеми в руската банкова система, но не и интервенция, целяща да ограничи обезценката на руската рубла.

Московската фондов борса отваря с понижения на основните фондови индекси на фона на заплахата от страна на САЩ за предстоящи по-късно днес нови санкции срещу руски лица и компании.

Деноминираният в рубли индекс MOEX се понижава с 0,54% към 2163 пункта, докато деноминираният в долари индекс RTS - с 0,84% към 1095 пункта.

Негативно отражение върху търговията на Московската борса оказва и днешното солидно понижение на петролни цени на световните пазари за суровини. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през май се понижават с 1,68% към 66,26 долара за барел, а тези на петрола сорт брент с доставка през юни - с 1,83% към 71,25 долара за барел. Това води до понижение с 0,62% на общия индекс на руските петролни и компании за природен газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна