Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Операцията в Сирия доказа, че ООН все по-често е пренебрегвана

Президентът поиска изсветляване на собствеността и прозрачност на управленските решения

| обновено на 16.04.18 в 13:25
Президентът Румен Радев откри Младежки икономически форум 2018 година. Държавният глава изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“. На снимката: Кристиян Маджуров, Румен Радев, Стати Статев.
Снимка: БГНЕС

Операцията в Сирия показа пренебрежението на ООН, заяви днес президентът Румен Радев, коментирайки ракетния удар на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

„Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, а засега никой не може да я замести. Това увеличава риска за света, вместо да го намалява“, каза държавният глава пред журналисти, след като изнесе лекция в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София.

Според него, действията на трите страни са имали пренебрежим военен ефект, отрицателен финансов, а политически само за самите държави, нанесли удара.

„Специално за тази операция - военен ефект - пренебрежим. Финансов ефект - минус половин милиард долара. Политически ефект- предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара“, посочи президентът.

Държавният глава допълни, че позицията на българското правителство за ударите в Сирия не е била съгласувана с него. В тази позиция беше заявено, че „еднократната военна операция в Сирия е предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще“.

Румен Радев откри Младежки икономически форум 2018 г. в УНСС и изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“.

В лекцията президентът Радев се обяви за изсветляване на процесите в България. Той каза, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората и си послужи с метафора.

„В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал. В това време други хора го крадат, защото е тъмно. Всъщност управляват тях. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки, защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща. Крайно време е да включим прожекторите“, каза Радев.

Президентът допусна, че може да се появят нови политически партии, ако недоволството в страната продължава да нараства. „Ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии“, каза той.

Посещението на президента Радев в Москва вероятно ще е на 21 или 22 май. Обсъжда се посещение на президента на Русия Владимир Путин в България, но засега няма точни периоди и дати.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна