Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тестваха персонализирана ваксина срещу рак на яйчниците

Туморните клетки се появяват отново при 85% от жените, подложили се на операция след откриване на рак на яйчниците.

Персонализирана ваксина, която обучава имунната система да атакува туморните клетки, даде обещаващи резултати при тестове на жени с рак на яйчниците, съобщи „Ню сайънтист“.

Този тип рак е сред често срещаните при жените и в повечето случаи се диагностицира, едва след разпространението му. А и дори след операция рискът да се появи отново и много висок – около 85%. Едва половината от жените с такава диагноза живеят по-дълго от 5 години

Противораковите ваксини дават обещаващи резултати при клинични изпитания, но в малко клиники по света се прилагат. Много от тях обучават имунните клетки да разпознават специфични молекули, които често присъстват в раковите клетки, но този подход може да се провали, защото туморите варират при различните хора.

Затова учени от университета в Лозана, Швейцария, решили да приложат персонален подход в лечението. При техния метод се взема клетка от тумора на жената и клетките се убиват с киселина, под чието въздействие се откриват молекули, които нормално са скрити. Тези мъртви клетки се смесват с имунни клетки от кръвта на жената, отглеждат се в лабораторни условия и се инжектират обратно в нея.

Били извършени контролни 15-седмични клинични изпитания на препарата, в които участвали жени, засегнати от тежка форма на рак на яйчниците. Резултатите показали, че препаратът потиснал заболяването и заедно с проведената химиотерапия позволил да бъдат умъртвени засегнатите клетки и тъкани.

По данни на учените, оцеляването на пациентките след подобно лечение е значително по-успешно - 80 на сто от подложилите се на комбинираната терапия жени били живи две години след приключването ѝ и се чувствали много добре. Докато при жените, подложили се само на химиотерапия, процентът бил около 50.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна