Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев:

България е готова за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

България е готова за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и ще разчита на подкрепата на своите външнотърговски партньори за присъединяването. Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев по време на среща на представители на българския бизнес с посланиците, акредитирани у нас:

"Членството в организацията, за което у нас има както политически консенсус, който е засвидетелстван от качеството на реформите във всички сектори на социално-икономическия живот на страната, позитивен знак към инвеститорите за стабилността на икономиката и финансовата ни система, неотдавна премина стрес-тест за банките, което е допълнителен атестат за това, че в икономически и финансов, и фискален план държавата се развива добре и е готова за това, че участието ни в организация като ОИСР ще повиши доверието в българската икономика от страна на международните финансови среди и инвеститори".


"За годините след промените страната ни е успяла да направи немалко в икономиката", коментира Георгиев 
и посочи ръста на брутния вътрешен продукт, липсата на безработица, ниските данъци, ниския бюджетен дефицит и продължаващите реформи. Като акцент във външните партньорства заместник-министърът посочи ЕС, но и държавите извън Европа:

"Разглеждаме САЩ в контекста на по-широко сътрудничество. Стратегическото партньорство трябва да бъде изпълнено с конкретно съдържание във всички области, като започнем от премахването на визите за български граждани, през взаимното културно проникване, до увеличаването на американските инвестиции у нас. Не е логично в икономически и технологичен план най-силната държава в света да не се намира сред първите три стратегически партньори и инвеститори в България. По отношение на Канада можем да отбележим съществен напредък. За щастие, има интерес към това канадският бизнес да идва в България", отбеляза Георг Георгиев.

На срещата стана ясно, че бизнесът и посланиците, акредитирани у нас, все още имат претенции към икономическото и социалното развитие на страната. Те отправиха препоръки към правителството предимно в сферата на съдебната реформа, на обществените поръчки и на наемането на работна ръка.

Повече по темата може да научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени