Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска постоянен арест за шофьорката на колата, която удари автобуса на АМ "Тракия"

| обновено на 16.04.18 в 19:06
Снимка: БГНЕС

Постоянен арест за жената, която с автомобила си причини тежката катастрофа на магистрала "Тракия" в петък. Софийският окръжен съд уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение на 27-годишната Цвета Таскова. 

Налице е обосновано предположение, че тя е причинила тежкото пътнотранспортно произшествие с 6 загинали и над 20 ранени, защото, според съда, не е появила необходимата отговорност на пътя. И още - в минус за досието и е отнета книжка за шофиране след употреба на алкохол.
Решението на съда беше очаквано от Цвета Таскова, която през сълзи изказа съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите. 
"Не очаквам хората да ме разберат, но искрено съжалявам. Искам хората, които са в болница, да оздравеят”, каза в съдебната зала младата жена. 
Адвокатът на Таскова поиска по-лека мярка за неотклонение, защото тя нямало да се укрие, но и защото няма автотехническа експертиза, която да посочи точното място на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение. 
“Може да е виновна моята подзащитна, възможно е да е виновен и щофьорът” - с тези думи той поиска свобода за нея.
Според прокуратурата обаче, шофьорът на автобуса няма никаква вина, а над 30-те разпитани свидетели са били единодушни за неадекватността на действия на Цвета Таскова. Постоянният си арест тя може да обжалва пред САС.

Първоначалното 72-часово задържане на жената изтича днес. Очаква се експертно заключение за механизма на инцидента, при който загинаха шест души, каза по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров:

"Обезпечени са всички доказателства, имам предвид включително и до надлежно съхраняване на автобус и лек автомобил. Трябва да кажем едно - всичко това, което е окончателното решение, ще бъде решението на експертите".

Състоянието на пострадалите при тежкия инцидент край Вакарел се подобрява. В отделението по "Детска хирургия" в "Пирогов" остава само 13-годишното момче, което беше сред ранените. Изписани са и пострадалите, които бяха приети в "Софиямед". Във Военномедицинска академия за лечение остава една жена, а в болница "Токуда" -  двама от пострадалите. Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до Вакарел, настанени в  болница "Св. Анна", съобщиха от лечебното заведение. Пациентите са стабилизирани и контактни и  всички вече са на собствено дишане. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения. Две от пациентките са изведени реанимация и са насочени към Клиниката по ортопедия.
Главният прокурор допълни, че за 72 часа е задържана друга шофьорка, която вчера, след употреба на алкохол и наркотици, блъсна 10 автомобила на паркинг в Пловдив. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!