Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен скок на печалбата на "Банк ъф Америка" с 34% през първото тримесечие на годината

Снимка: Ройтерс

Втората по големина банка в САЩ - "Банк ъф Америка" отчете солидно нарастване на печалбата си през първото тримесечие на годината с 34% спрямо година по-рано благодарение на по-високите лихвени нива и в резултат на по-голям размер на предоставените от банката заеми.

Нетната печалба на Bank of America (BofA) се повиши през първите три месеца на годината до 6,49 млрд. долара спрямо 4,84 млрд. долара година по-рано, което означава нарастване на печалба до 0,62 долара за акция от 0,45 долара при осреднена прогнозна на финансовите пазари за 0,59 долара.

В същото време приходите на голямата американка банка се повишиха с 4,1% до 23,125 млрд. долара от 22,25 млрд. долара през първото тримесечие на 2017-а година, надвишавайки слабо прогнозите на анализаторите за нетни приходи в размер на 23,06 млрд. щатски долара.

Трябва да се има предвид, че това е първото тримесечие в което може да се види до каква степен кредитните институции са се възползвали от сериозното намаляване на корпоративните данъци в САЩ, което е в сила от началото на годината. Банковият сектор е един от най-облагодетелстваните от новите доста по-ниски данъчни ставки и от нарастващите лихвени проценти, въпреки че през последното тримесечие на предходната година предстоящото намаляване на данъчната тежест доведе до съществени по размер, но еднократни корпоративни финансови загуби.

Повишаването на лихвите е обикновено нещо добро за банковата сфера, тъй като кредитните институции реализират по-големи печалба от разликата между това, което те плащат по депозитите и лихвата по отпусканите от тях кредити.

След добрите финансови резултати акциите на Bank of America поскъпват на извънборсовата търговия с 0,8% към 30,05 долара за акция, парирайки част от силното понижение с 2,77% в края на петъчната търговия.

Фючърсите на индекса DJIA нарастват с 0,58% преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, тъй като инвеститорите вече не изглеждат чак толкова притеснени от евентуално разширяване на военния конфликт в Сирия след ограничените еднократни ракетни удари на САЩ, Великобритания и Франция по сирийски цели в началото на изминалия уикенд. Участниците на пазарите на акции предпочитат да насочат тяхното внимание  към финансовите отчети на водещи американски компании като Bank of America.

Фючърсите на индекса S&P500 се повишават с 0,57%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,6%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени