Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Никола Алтънков: Няма покаяние, няма извинение след атентата в храма „Света Неделя“ през 1925-а

| обновено на 22.04.18 в 12:12
Снимка: БГНЕС

В столичния катедрален храм „Света Неделя“ бе отслужена заупокойна панихида в памет на загиналите при атентата през 1925 г. Тогава църквата е била взривена по време на церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, военен деец и политик. При атентата загиват над 200 души, ранените са около 500, като някои умират по-късно от раните си.

„16 април е черна дата в българската история, белязала първия в света терористичен акт срещу демократичното Царство България, срещу неговия държавен елит и политически елит“, категоричен пред БНР бе Огнян Тасов, председател Българския национален фронт в България.

„Забележителното е, че все още има хора, които помнят. Мисля, че няма да избледнее от паметта на народа. Такива събития не са за забравяне. Досега жертвите на този атентат не са били надминати в Европа. Отговорност никога не беше поета. И до сега не е поета“, казва историкът професор Никола Алтънков.

„Нужно е покаяние от страна на тези, които са извършили зло. Те трябва да се покаят, да поискат прошка от своите жертви. Тази прошка ще им бъде дадена. Никой не търси нито отмъщение, нито възмездие“, добави той.

„От тази липса на покаяние, липса на извинение, липса на прошка, се задълбочава пропастта между различни течения в българското общество, което е много нездравословно. Ние сме затънали в нашите стари проблеми и не ни се иска да излезем от тях“, посочи още проф. Никола Алтънков.

Никола Алтънков

Репортаж от панихидата можете да чуете в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!