Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на НАП протестират срещу съкращаването на 300 техни колеги от отдел "Оперативен контрол"

Бъчваров: НАП няма да се откаже от съкращения на служителите от "Оперативен контрол"

| обновено на 16.04.18 в 17:54
Снимка: БГНЕС

Десетки служители на Националната агенция за приходите протестираха срещу съкращаването на 300 техни колеги от отдел "Оперативен контрол". Шествието тръгна от улица "Аксаков" и се насочи към централата на НАП, която се намира на булевард "Дондуков". Протестът беше охранява от полиция и заради него частично беше забранено движението по ул. "Цар Иван Шишман". 
Протестиращите служители не приемат основния аргумент на Националната агенция за приходите за съкращаване на звеното -  че в него има висок риск от корупция. В неофициален разговор повечето от демонстриращите споделиха пред "Хоризонт", че чувстват огорчение от обвиненията, че може да са корумпирани и че със сигурност няма да се явят на конкурсите, които са обявени за другите звена.  Днес е имало среща с изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, но за служителите това е бил по-скоро монолог от нейна страна, от който е станало ясно, че тя няма да промени решението си за съкращението.

Въпреки протеста на служителите от "Оперативен контрол", от Националната агенция по приходите няма да се откажат от закриването на звеното, потвърди за "Хоризонт" говорителят на данъчните Росен Бъчваров след срещата на част от засегнатите с директора Галя Димитрова. 

Всички съкратени ще получат полагаемото им се по закон обезщетение плюс изплащане на всички неизползвани отпуски досега. Служителите ще имат право да участват във външен конкурс за попълването на други звена в НАП, увери Росен Ръчваров и аргументира позицията на Агенцията:

"Макар да изглежда като непосредствена реакция от нашумелия преди няколко седмици случай със задържани и в последствие обвинени служители на НАП за корупционни престъпления, истината е, че реформата е далеч по-дълбока от простото закриване на едно звено. А не е тайна за никого, че в "Оперативен контрол" има много тежък корупционен риск и това е така основно по две причини -  първо, тези проверки винаги са свързани с физически контакт между проверяващи и проверени и второ, това е едно относително малко звено от около 250 души в цялата страна, които са разпределени в териториалните дирекции - тоест те са сравнително често на сравнително ограничена територия. Това, дебело искам да подчертая, не означава, че "всички са маскари" и че всички колеги  - част тях са с многогодишен опит и квалификация, са престъпници. Не! Не означава това. Означава това, че процесите в тази функция могат значително да бъдат подобрени. И въпреки опитите в последната около една година, когато се води разговорът за реформа, изглежда не напредваме достатъчно добре. Всеки един от служителите в "Оперативни проверки" в София и в останалата част от страната  - тези над 250 души, има шанс наравно с всички останали кандидати извън системата на НАП да се яви на конкурс в двете звена, които ще изпълняват тези функции занапред - "Фискален контрол", който, знаете, извършва контрол на рисковите стоки и звената "Проверки" в териториалните дирекции, които ще продължат да оперират".

Ръководителят на КТ "Подкрепа" в данъчната служба Николай Наков каза, че синдикатът най-вероятно ще реагира със съдебно действие, защото решението за съкращенията според тях е незаконно и освен това "ще оголи" Националната агенция за приходите откъм ресурс да извършва дейността си по проверките. Наков допълни, че всъщност служителите от "Оперативен контрол" обучават тези, които в момента  правят фискалните проверки и такава реформа няма как да проработи.

Повече за протеста ще научите от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени