Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложбата "Аз – Багряна" Столичната библиотека отбелязва 125 години от рождението на голямата поетеса

Експозицията е част от кампания, наречена "На училище в Столичната библиотека"

Снимка: / Снимка: БГНЕС

Столичната библиотека отваря врати за ученици в кампания за повишаване на грамотността през април и май. Като част от инициативата днес в централното фоайе на библиотеката беше открита изложбата „Аз – Багряна“. Експозицията е по повод 125 години от рождението на голямата поетеса и представя много снимки и документи, разказва кураторът Ана Атанасова:


"Специално за тази изложба акцентът е "Моята София", защото Багряна е софиянка. И в нашата библиотека, разбира се, като столична библиотека, решихме да сложим един малък акцент за творчеството на Багряна за София. Тя има 4 стихотворения за родния си град, но, разбира се, има и други – посветени на Витоша, на Бояна. 

Иначе сме представили творчеството на Багряна, ние разполагаме с някои нейни първи издания. Разбира се, това е една много малка част от фонда, който ние имаме като книги на Багряна. Тя е писала и доста детски стихотворения, първата ѝ стихосбирка за деца "Търкулната годинка" е издадена през 1931 година. Иначе тя има много публикации в списание "Детска радост".

Представили сме книги, които ние имаме с автографи. Тя е подписала и една книга "Госпожата" – единствената пиеса, която тя пише заедно с Матей Вълев през 1938 година. Пиесата няма успех, но все пак е на Багряна.

Представили сме и преводи на стихове на Багряна – на полски, украински, английски и т.н. По нейни текстове са написани много песни, тъй като специалистите казват, че поезията ѝ е с особена мелодика и ритмика и са много подходящи да бъде съставена мелодия по тях".

В отделна витрина са изложени и някои лични вещи на Багряна, допълни Ана Атанасова: "Тя е имала любим шал, който сме показали, членската ѝ карта в Съюза на българските писатели, бижута, които тя много е харесвала, които са и дадени като подарък в Бразилия".

членската карта на Багряна в СБЖИзложбата, посветена на Багряна, може да бъде разгледана до 30-и април. Тя е част от кампания, наречена  "На училище в Столичната библиотека", която предлага на учениците от софийските училища множество инициативи, сред които срещи със съвременни български автори, изложби и ателиета. Те ще запознаят младите читатели  с новите технологии и процеса по дигитализиране на библиотечните фондове, като ги канят да бъдат и "Библиотекар за един ден".

За кампанията и за експозицията, посветена на Елисавета Багряна, разказва Светослава Кузманова – чуйте репортажа от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна