Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители и ученици в изобразителното изкуство – проектът продължава

БНР Новини
Снимка: Константин Костов

В Градската художествена галерия във Варна ще бъде открита изложбата „Проф. Андрей Даниел и ученици“ третата от проекта „Учители и ученици в изобразителното изкуство“ на фондация „Въпреки“. Другите две изложби бяха с участието на ученици на професорите Емил Попов и Вихрони Попнеделев, а следващата ще бъде с ученици на проф. Николай Майсторов. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община в партньорство с Националната галерия, Градските галерии във Варна и в Кюстендил, частните галерии „Арт Алея” и „Стубел” в София.

В изложбата ще вземат участие 60 ученици на проф. Андрей Даниел, като между тях са Константин Костов, Правдолюб Иванов, Дина Стоева, Деян Янев, Калия Калъчева, Марта Райхел, Яна Стойчева, Нора Ампова, Тина Хамзе, Мирослав Миронов и други. Експозицията изследва връзката между преподавател и студент, като показва, че макар да са толкова различни, в работите на всеки ученик има по нещо от преподавателя, без да има копиране на стил – по-скоро като въпрос на усещане или влияние. Как си взаимодействат професорът и студентите и какво са научили те от него и той от тях, ще чуем от самия Андрей Даниел.





Константин Костов е завършил специалност Живопис при проф. Андрей Даниел в Националната художествена академия. Понастоящем е главен асистент и докторант, както и участник и основател на група Answer 51.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна