Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на търговията на Уолстрийт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските пазари на акции стартират с добри повишения в началото на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите изглежда не очакват, че осъществените от САЩ, Великобритания и Франция ракетни удари по сирийски обекти през уикенда ще предизвикат ескалация и разширяване на военния конфликт по-специално в посока Русия.

Подкрепа за възходящото движение оказва и днешни по-добри от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ през март.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с близо 190 пункта (с 0,76%), широкият индекс S&P500 - с 0,66% и технологичният Nasdaq Composite - с 0,49%. Печалбите се разпростират сред всички видове акции като и 11-те основните сектора, влизащи в индекса S&P500 нарастват в рамките на днешната търговия.

Основна подкрепа за възходящо движение на индекса DJIA оказва силното поскъпване на акциите на Merck & Co. с 2,82%, след информация, че комбинацията от лекарства против рака, използвани при произвежданото от канадския филиал на компанията лекарство Keytruda, намалява наполовина риска от смърт на пациентите. Поскъпването на акциите на Merck допринасят за позитивно представяне на целия сектор на здравеопазването, като акциите на друг компании от областта на фармацевтиката като Johnson & Johnson и Pfizer Inc. поскъпват съответно с 1,68% и с 0,76%.

През миналата седмица и трите основни фондови индекса успяха да отбележат солидни повишение, като индексът DJIA нарасна с 1,8%, S&P50 - с 2%, а Nasdaq - с 2,8 на сто.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна