Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следователите от ОЗХО ще пристигнат в град Дума в сряда

| обновено на 17.04.18 в 07:24
ОЗХО Организация за забрана на химическите оръжия

Следователите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще пристигнат в сирийския град Дума в сряда, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април, предадоха световните агенции. Информацията беше съобщена от началника на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов на пресконференция в посолството на Русия в Хага. Крилов добави, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града.

По-рано Съединените щати обвиниха Русия, че блокира достъпа на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия до мястото на предполагаемата химическа атака в Дума. Вашингтон изказа и предположение, че  руснаците или сирийците може да са подправили доказателствата на място, припомня Ройтерс.

Сирийски военни източници опровергаха разпространената по-рано информация за ракетна атака срещу военновъздушната база Шайрат в провинция Хомс. Задействането на системите за противоракетната отбрана беше определено от военните като фалшива тревога. По-рано Пентагонът и израелската армия заявиха,че нямат данни за военна активност в района.
Същевременно американски сенатори внесоха за обсъждане проект на закон, който ще осигури правото на Конгреса да одобрява кампании срещу бунтовнически групи в Ирак, Сирия и на други места. 
Въпреки че идва дни след американските удари в Сирия, документът не разрешава военни действия срещу която и да е държава, поясняват информационните агенции. Нормативният акт ще изисква от президента да информира Конгреса за всяко ново военно действие и да позволи на конгресмените да гласуват дали да го приемат или отхвърлят. 
За да се превърне в закон, проектът трябва да бъде одобрен и в двете камари на Конгреса и да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.
Операцията от събота в Сирия беше обсъдена в телефонен разговор на турския президент Реджеп Ердоган с германския канцлер Ангела Меркел.
Те са подчертали необходимостта от предприемане на определени стъпки, които ще позволят да се съхрани териториалната цялост на Сирия и да се гарантира продължаването на процеса на политическо уреждане на сирийския конфликт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна