Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В днешния си брой вестник "24 часа" поставя акцент върху идеята на партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ за либерализация на забраната за пушене на обществени места. "Пушенето да се разреши в "части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите". Това предлага Симеонов и уточнява, че по този начин не се връща стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се е разрешавало да избира дали в него да се пуши, или не. С проектозакона на НФСБ всички са изначално за непушачи, а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички указания, които ще са описани в специална наредба към закона, посочва пред "24 часа" Валери Симеонов.
"Радев намекна за своя партия", пише вестник "Стандарт". По време на лекция в УНСС вчера президентът е заявил, че "ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, цитирам, ще бъдем свидетели на нови партии.
По темата е и водещото заглавие на вестник "Дума". Изданието цитира думи на президента Румен Радев, който заявява, че е време да "осветлим държавата" и призовава прокуратурата "да погне крадците, все едно кои са те".
"Европредседателството - преполовено, културната програма още не е почнала" - пише вестник "Сега".  Досега - 3 месеца и половина след началото на председателството - са се състояли само две събития от планираните 55. Това стана ясно от отговори на Борислав Геронтиев, шеф на Националния фонд "Култура", който финансира въпросните събития, на въпроси на в. "Сега". Общият бюджет за културни събития за шестте месеца е 4 млн. лв. за проекти в страната и още 2.4 млн. лв. за реклама в чужбина. Изданието коментира, че културната програма, която трябваше да рекламира страната ни пред чуждестранните гости, ще се случи с такова голямо закъснение, че на практика се обезсмисля, тъй като малцина от посещаващите България чужденци ще могат да я видят.
"КАТ заварди пътя с 200 камери за скорост", пише в заглавие на първат си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че акцията се провежда във всички страни от ЕС и ще продължи до неделя. Патрулите са пратени както на магистралите, така и по опасните кръстовища в градовете. Над 18 хиляди са били засечените нарушения за седмица при подобна операция миналата година, уточнява "Труд" .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!