Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

В днешния си брой вестник "24 часа" поставя акцент върху идеята на партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ за либерализация на забраната за пушене на обществени места. "Пушенето да се разреши в "части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите". Това предлага Симеонов и уточнява, че по този начин не се връща стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се е разрешавало да избира дали в него да се пуши, или не. С проектозакона на НФСБ всички са изначално за непушачи, а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички указания, които ще са описани в специална наредба към закона, посочва пред "24 часа" Валери Симеонов.
"Радев намекна за своя партия", пише вестник "Стандарт". По време на лекция в УНСС вчера президентът е заявил, че "ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, цитирам, ще бъдем свидетели на нови партии.
По темата е и водещото заглавие на вестник "Дума". Изданието цитира думи на президента Румен Радев, който заявява, че е време да "осветлим държавата" и призовава прокуратурата "да погне крадците, все едно кои са те".
"Европредседателството - преполовено, културната програма още не е почнала" - пише вестник "Сега".  Досега - 3 месеца и половина след началото на председателството - са се състояли само две събития от планираните 55. Това стана ясно от отговори на Борислав Геронтиев, шеф на Националния фонд "Култура", който финансира въпросните събития, на въпроси на в. "Сега". Общият бюджет за културни събития за шестте месеца е 4 млн. лв. за проекти в страната и още 2.4 млн. лв. за реклама в чужбина. Изданието коментира, че културната програма, която трябваше да рекламира страната ни пред чуждестранните гости, ще се случи с такова голямо закъснение, че на практика се обезсмисля, тъй като малцина от посещаващите България чужденци ще могат да я видят.
"КАТ заварди пътя с 200 камери за скорост", пише в заглавие на първат си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че акцията се провежда във всички страни от ЕС и ще продължи до неделя. Патрулите са пратени както на магистралите, така и по опасните кръстовища в градовете. Над 18 хиляди са били засечените нарушения за седмица при подобна операция миналата година, уточнява "Труд" .

Още от категорията

Над 220 000 подписа с искане за референдум за еврото внасят в НС от партия "Възраждане"

Партия "Възраждане" продължава акцията по събирането на подписи пред НС с искане за провеждане на референдум дали да се въведе еврото у нас. Подписката ще бъде внесена в парламента. Партията е събрала до момента 227 000 подписа, каза в „Преди всички“ лидерът на партията  Костадин Костадинов . Предстои проверка на подписите от ГРАО, но партия..

обновено на 19.07.18 в 10:45

В две стада са открити положителни проби за чума, но планираното за днес умъртвяване на животни се отлага

В две стада са открити положителни проби на заболяването чума по дребните селскостопански животни, стана ясно след заседанието на Координационния щаб за опасно заразни болести по животните. Евтаназията към момента обаче се отлага до официалното получаване на резултатите от лабораторните анализи. Дезинфекцията и контролът на..

обновено на 19.07.18 в 10:25

Преглед на чуждестранния печат

"Дали сте за членство в Европейския съюз и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция", е възможният въпрос на предстоящия референдум, който трябва да се състои тази есен. Това съобщи снощи македонският премиер и лидер на СДСМ Зоран Заев на лидерската среща на парламентарните партии, съобщават скопските медии. По отношение на..

публикувано на 19.07.18 в 09:57

Започна почистването на речните корита в селата около Хасково

Община Хасково започна почистване на речни корита в селата. За да се предотвратят разливи и наводнения, се прави и закаляване на бреговете. Почистват се най-критичните участъци на реките, които при обилни валежи предизвикват наводнения. Диана Иванова - говорител на община Хасково, обяснява: "Започват от реката в село Орлово. Там от..

публикувано на 19.07.18 в 09:34

Обстановката в село Шарково е спокойна

В момента обстановката в едно от засегнатите от чума по животните села – Шарково, е спокойна. Засилена е полицейската охрана на влизане и излизане в селото, проверяват се лични карти и багажниците на автомобилите. Извършва се и пълна дезинфекция. За 10 часа пред Областната администрация в Ямбол е насрочен протест срещу умъртвяването на животни в..

публикувано на 19.07.18 в 08:51

Пловдивският митрополит Николай ще освети нов параклис в авиобаза "Граф Игнатиево"

В авиобаза "Граф Игнатиево" Пловдивският митрополит Николай ще освети нов параклис, носещ името на Свети Великомъченик Мина. Идеята за изграждането му е на президента Румен Радев, който ще присъства на церемонията. Проектът е реализиран със съдействието на дирекция "Вероизповедания“ към Министерския съвет и Пловдивската митрополия. Гости на..

публикувано на 19.07.18 в 08:15

Преглед на печата

"Българи горят с по милион лева за екскурзии от сайтове клонинги", съобщава "Монитор". Разследващи, които работят по стотици сигнали на измамени, са казали това за вестника. Музикант дал пари за нощувки в апартамент в Брюксел, който всъщност не се предлага под наем, е един от примерите. Одобреният от парламентарната здравна комисия кандидат за директор..

публикувано на 19.07.18 в 07:33