Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалната цена на сделката за продажбата на ЧЕЗ ще обсъжда временната парламентарна комисия

Социалната цена на сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ ще е акцентът в днешното заседание на временната парламентарна комисия, която беше създадена по казуса. Срещата е по настояване на двата най-големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Един от въпросите, на който очакват отговор синдикатите, е дали и как ще се променя цената на тока за бита през следващите години.

Председателят на Комисията за продажбата на ЧЕЗ Желю Бойчев посочи и останалите питания към енергийния регулатор, към Министерството на енергетиката и към избраната за купувач фирма „Инерком“.

Според него това са социалните измерения на сделката с оглед запазване на доходите и социалните придобивки на работниците, стратегията за развитие на дружеството, включително инвестициите и производствената програма и бизнес-план за развитие, ценовата стратегия на дружеството и социалните измерения за потребителите.

Освен за ценовата политика, председателят на енергийния регулатор Иван Иванов ще отговаря и на въпроси, свързани с инвестициите, които са правени от ЧЕЗ и докладите от извършените проверки и одити, добави Бойчев.

На днешното заседание се очаква срокът за работа на комисията да бъде удължен с месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени