Миньори от Маришкия басейн протестират в София на 24 април

Снимка: БГНЕС

Двата най-големи синдиката у нас ще задават въпроси за социалната цена на сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ по време на днешното заседание на временната парламентарна комисия по казуса. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров". 

"От сигурността на доставките на електроенергия зависят битът и твърде много промишлени абонати. Трябва да има стабилност, която да ни дава упование, че електроенергетиката на една трета от страната е сигурна и няма да има проблеми".

Работещите във фирмата задължително трябва да бъдат обхванати от програми за безопасност и здраве при работа, както и да имат социален пакет, който да ги мотивира, категорични са от синдиката.

От синдиката не са търсили контакт с "Инерком", защото все още няма сделка, но разчитат на посредничество за такава среща.

"Ако фирмата не е направила стъпка да се срещне с националните ръководства или със браншовите ръководства на синдикалните организации, тя е направила стъпка да си осигури гърба донякъде в самата фирма - срещнала се е със синдикалните ръководства на място. Говорили са, че нещата няма да се променят. Но ние не можем да вярваме на такива приказки, защото много случаи е имало, когато на пръв поглед добронамерени кандидати за закупуване на едно или друго предприятие след известно време са променяли кожата и вида си, отношенията с тях са ставали трудни, а понякога невъзможни. Затова искаме малко повече сигурност. Институциите посредничат за нашата връзка. Днес ще бъде първата ни среща с тях. Много неща искаме от фирмата. Тя не е показала култура в социалния диалог. Няма откъде да я има, защото не сме разбрали да имат синдикални организации в техни предприятия или техни контрагенти и подизпълнители. Ще трябва да поискаме развитието на този диалог и след това резултатността му".

"Докато купуването на една фирма е еднократен акт, взаимоотношенията със синдикатите са постоянен процес", обобщи Загоров и обеща да искат този процес да бъде "ефективен и ефикасен".

Повишаване на цената на въглищата с около 15% е един от вариантите за оздравяване на "Мини Марица-изток", обясни Загоров:

"Застрашено е предприятието, защото всяка година има един недостиг на средства. Около 50 милиона на година не достигат, което с натрупване в годините означава, че много, много мероприятия не са извършени. Имаме притеснение, че от геологична гледна точка, от финансова има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика".

Синдикатите в мините готвят протест в София на 24-ти април. Искането за 15% поскъпване на въглищата няма да се отрази чувствително на цените за тока.

"Когато една централа плаща за емисии толкова, колкото плаща и за въглища, явно нещата са много объркани. Докато в американските централи въпросът с плащанията за емисии е решен чрез НЕК поради договора, който имат, за ТЕЦ "Марица-изток 2" това е изключително тежък въпрос и той трябва да намери решение".

Заплатите в ТЕЦ-а не са увеличавани от десетина години, алармираха от синдиката. 

Свързани новини

Директорът на „Мини Марица изток": Ще поискаме законова промяна, за да можем да доставяме най-доброто оборудване, а не най-евтиното

Директорът на „Мини Марица изток“ инженер Андон Андонов ще поиска промяна в Закона за обществените поръчки. Това той ще направи на изнесено заседание на парламентарната Комисия по енергетика през октомври. В дружеството има дефицит на нова и..

публикувано на 25.09.17 в 17:03

65 години "Мини Марица изток"

Директорът на "Мини Марица изток“ инженер Андон Андонов ще настоява за промяна в Закона за обществените поръчки. Това той ще направи по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика през октомври в дружеството. Тази..

публикувано на 25.09.17 в 16:35

Продължават преговорите между синдикати и ръководство в „Мини Марица изток“

Синдикатите в „Мини Марица изток“ са поставили три искания пред ръководството на държавното дружество, за запазване на работните места, увеличаване на цената на въглищата и  предприемане на действия за събиране на дължимите от топлоцентралите в..

публикувано на 16.03.17 в 14:50

Министър Петкова е съгласна да се направи проверка за корупция в "Марица изток"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира в Девня, че ще бъде извършена проверка относно искането на вицепремиера Валери Симеонов за евентуална  корупционна схема в "Марица изток", за закупуване на варовик, както и бъдещето на проекта..

публикувано на 12.09.17 в 14:34

Подписка за обявяване на стачни действия в „Мини Марица изток“ започват синдикатите

Синдикатите в "Мини Марица изток" са започнали подписка за обявяване на стачни действия, съобщи за "Хоризонт" лидерът на КНСБ във  въгледобивното дружество    Дамян Косев.  Подписката е с три искания - увеличаване на цената на въглищата, пълно..

публикувано на 09.03.17 в 18:23
Инж. Андонов - изпълнителен директор на

Добивът на въглища в "Мини Марица изток“ не е спирал

Нощните температури от порядъка на  минус 15 градуса затрудняват сериозно добива на въглища в "Мини Марица изток“, но той не е спирал.  Дневно от рудниците към топлоцентралите в енергийния комплекс се подават между 80 и 100 хиляди тона въглища, заяви за..

публикувано на 13.01.17 в 16:48

Стабилност по отношение на финансите отчитат в "Мини Марица Изток"

„Мини Марица-изток“ са стабилни във финансово отношение. Получени просрочени задължения от американските топлоелектрически централи нормализираха финансовите отношения и с доставчиците на материали и с другите фирми, с които има..

публикувано на 18.08.16 в 14:29

Синдикатите обсъждат ситуацията в комплекс Марица изток с ръководството на Общината

Държавата да защити родния въгледобив, чрез който се гарантира енергийната независимост на страната ни. За това настояват от КНСБ и КТ „Подкрепа“.   Днес президентът на КНСБ Пламен Димитров и синдикални лидери от федерации на миньори и..

публикувано на 15.04.16 в 16:00
Още от категорията

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около..

обновено на 16.07.18 в 18:31