Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньори от Маришкия басейн протестират в София на 24 април

Снимка: БГНЕС

Двата най-големи синдиката у нас ще задават въпроси за социалната цена на сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ по време на днешното заседание на временната парламентарна комисия по казуса. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров". 

"От сигурността на доставките на електроенергия зависят битът и твърде много промишлени абонати. Трябва да има стабилност, която да ни дава упование, че електроенергетиката на една трета от страната е сигурна и няма да има проблеми".

Работещите във фирмата задължително трябва да бъдат обхванати от програми за безопасност и здраве при работа, както и да имат социален пакет, който да ги мотивира, категорични са от синдиката.

От синдиката не са търсили контакт с "Инерком", защото все още няма сделка, но разчитат на посредничество за такава среща.

"Ако фирмата не е направила стъпка да се срещне с националните ръководства или със браншовите ръководства на синдикалните организации, тя е направила стъпка да си осигури гърба донякъде в самата фирма - срещнала се е със синдикалните ръководства на място. Говорили са, че нещата няма да се променят. Но ние не можем да вярваме на такива приказки, защото много случаи е имало, когато на пръв поглед добронамерени кандидати за закупуване на едно или друго предприятие след известно време са променяли кожата и вида си, отношенията с тях са ставали трудни, а понякога невъзможни. Затова искаме малко повече сигурност. Институциите посредничат за нашата връзка. Днес ще бъде първата ни среща с тях. Много неща искаме от фирмата. Тя не е показала култура в социалния диалог. Няма откъде да я има, защото не сме разбрали да имат синдикални организации в техни предприятия или техни контрагенти и подизпълнители. Ще трябва да поискаме развитието на този диалог и след това резултатността му".

"Докато купуването на една фирма е еднократен акт, взаимоотношенията със синдикатите са постоянен процес", обобщи Загоров и обеща да искат този процес да бъде "ефективен и ефикасен".

Повишаване на цената на въглищата с около 15% е един от вариантите за оздравяване на "Мини Марица-изток", обясни Загоров:

"Застрашено е предприятието, защото всяка година има един недостиг на средства. Около 50 милиона на година не достигат, което с натрупване в годините означава, че много, много мероприятия не са извършени. Имаме притеснение, че от геологична гледна точка, от финансова има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане катастрофа, която да заличи временно или за постоянно 30% от българската енергетика".

Синдикатите в мините готвят протест в София на 24-ти април. Искането за 15% поскъпване на въглищата няма да се отрази чувствително на цените за тока.

"Когато една централа плаща за емисии толкова, колкото плаща и за въглища, явно нещата са много объркани. Докато в американските централи въпросът с плащанията за емисии е решен чрез НЕК поради договора, който имат, за ТЕЦ "Марица-изток 2" това е изключително тежък въпрос и той трябва да намери решение".

Заплатите в ТЕЦ-а не са увеличавани от десетина години, алармираха от синдиката. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени