Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да спре вече заявеното пред ООН въвеждане на санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за сирийския президент Башар Асад, пише британският в. "Гардиън". Тръмп лично е спрял налагането на санкциите след разговори със съветниците си по националната сигурност, пред които е изразил недоволство от обявяването им, преди да е убеден, че са необходими, съобщава в. "Вашингтон пост". 

В същото време инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия чакат в Дамаск вече два дни, без да бъдат допуснати до град Дума, за да разследват предполагаемото химическо нападение, отбелязва "Пост" в друга статия.
След западния удар в Сирия в събота Русия прояви сдържаност и предвидливост и това ще даде на Вашингтон и Москва шанс да нормализират сегашните си трудни отношения, заявява в интервю за "Известия" политологът от САЩ Пол Сондърс. Той обаче предупреждава, че още има реална заплаха от военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия. 
Ударите по Сирия, скандалът около случая "Скрипал", антируските санкции на Запада и контрасанкциите на Москва буквално крещят, че "новата студена война" навлиза в хиперактивна фаза, а "покерният турботурнир" с участието на водещи западни сили, а също така на Русия и Иран, наближава финала си, пише "Комерсант".
Същевременно турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от подкрепящия го "Йени Шафак", оприличи западните сили на "акули, надушили кръв" по време на среща на мюсюлманските малцинства по света в Истанбул. Според него Запада лесно жертва живота на хората в Близкия изток, когато залогът са петрол, злато, скъпоценности и дял от пазара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна