Китайската икономика нарасна с 6,8% през първото тримесечие

Икономиката на Китай нарасна през първото тримесечие на годината малко по-силно от очакваното благодарение на силни потребителски разходи, здрав износ и солидни инвестиции в пазара на недвижими имоти. Брутният вътрешен продукт на втората по сила световна икономика нарасна през първото тримесечие с 6,8% спрямо година по-рано, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 6,7 на сто и след растеж с 6,9% през четвъртото тримесечие на 2017-а година, показват данни на Националното статистически бюро. Това представлява по-добро представяне на китайската икономика в началото на годината от целите на властите в Пекин за растеж в рамките на настоящата година от около 6,5 на сто. Спрямо последното тримесечие на предходната година БВП на Китай се разшири с 1,4%, след като в края на 2017-а година нарасна с 1,6 на сто.

Според китайската статистика вътрешното потребление, което формира близо 80% от икономическия растеж през първото тримесечие, е играло основна роля за добрата експанзия на втората по сила икономика в света. Това се потвърди от данни на Националното статистическо бюро, според които продажбите на дребно през март се повишиха с 10,1% след растеж с 9,4% месец по-рано и очаквания за увеличение с 9,7 на сто.

Подкрепа за доброто представяне на китайската икономика в началото на годината оказа и доста здравият износ, като експортът само в посока САЩ скочи през първото тримесечие с цели 14,8% на годишна база. Според някои анализатори китайските компании може би са увеличили рязко доставките си за САЩ през първите месеци на годината с оглед на заплахите от страна на Вашингтон за налагане на митнически тарифи.

Инвестициите в недвижими имоти, които са също важен двигател за икономическия растеж, се ускориха през първото тримесечие с 10,4% (от 9,1% година по-рано), отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам и след като в рамките на първите два месеца на 2018-а година те се увеличиха с 9,9 на сто.

Солидното икономически развитие през първото тримесечие е добра основна за цялата настояща година, въпреки растящата международна несигурност и непостоянното развитие на вътрешното потребление, отбеляза Националното статистическо бюро.

Известен повод за безпокойство буди индустриалното производство, тъй като неговият растеж през март се забави до 6,0% от 7,2% през първите два месеца на годината и при прогноза за повишение с 6,3 на сто, като това представлява най-слаб растеж на индустриалното производство от седем месеца насам.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха малко по-слаб от очакваното растеж. През първите три месеца на настоящата година те нараснаха със 7,5% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,7% и след растеж със 7,9% през януари и февруари. Бизнес инвестициите в частния сектор обаче се увеличиха с 8,9% през първото тримесечие след тяхно повишение с 8,1% през януари и февруари, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай.

Днешните данни показват, че на този етап властите в Пекин успяват да запазят непокътнат относително добрия икономическия баланс, въпреки че те са изправени преди нарастващо напрежение по отношение на търговията с най-големия търговски партньор в лицето на САЩ, което би могло през следващите месеци се отрази негативно на китайската трансгранична търговия за милиарди долари.


Още от категорията

Новина за задържането на канадски ексдипломат в Китай охлади инвеститорския ентусиазъм

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира търговията във вторник с добри повишения, като и трите основни фондови индекса скочиха първоначално с над 1% в резултат на подновения оптимизъм около търговските преговори между САЩ и Китай. Индексът DJIA нарасна за кратко с 350 пункта (повишение с 1,4%), индексът S&P500 се повиши с 1,2%, а..

публикувано на 11.12.18 в 18:27

Отскок на цените на петрола след сигналите за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай

Петролът поскъпва предпазливо по време на търговията във вторник, опитвайки се да ограничи част от вчерашния солиден ценови спад, тъй като и инвеститорите на пазарите на суровини, подобни на тези на фондовите борси, приветстват новините за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай. Временното преустановяване на петролното..

публикувано на 11.12.18 в 17:44

Добри Митрев: Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България

Новите инвеститори не бързат да влагат средства в България, а български инвеститори се насочват извън страната. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Добри Митрев – главен секретар на Българската стопанска камара.        Като причина за това той посочи бавните и пасивни реформи и посочи спешните мерки, които трябва да се предприемат:..

публикувано на 11.12.18 в 17:33

Слабо повишение на производствените цени в САЩ през ноември

Производствените цени в САЩ се повишиха слабо през ноември, но растежът им на годишна база продължава да отстъпва от близо до 7-годишен връх, достигнат през юни, показват данни на Департамента по труда, които потвърждават за липсата на сериозен инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс),..

публикувано на 11.12.18 в 16:36

Китай обмисля намаляване на митата върху вноса на американски автомобили

Китай предприема действия за намаляване на високите митнически тарифи върху вноса на произведените в САЩ автомобили - мярка, която президентът Доналд Тръмп успя да договори по време на неговата среща с китайския президент Си Цзинпин в Аржентина преди по-малко от двете седмици. Предложението за намаляване на митата за автомобили, произведени в..

публикувано на 11.12.18 в 15:06

Програмата за изкупуване на държавни облигации на ЕЦБ е законна

Европейският съд в Люксембург потвърди, че програмата за изкупуване на държавни облигации на Европейската централна банка е законна. Съдът е категоричен, че това е в правомощията на институцията и не може да се счита за неправомерно финансиране. Делата срещу програмата за количествени улеснения - т.е. за изкупуване на държавни и корпоративни книжа..

публикувано на 11.12.18 в 14:25

Изненадващо подобрение на икономическите нагласи в Германия през декември

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се подобрих изненадващо през декември, но все още остават ясно далеч под дългосрочното осреднено ниво и продължават да бъдат изложени на риск от търговското напрежение в глобален план и от опасенията за германския..

публикувано на 11.12.18 в 13:30