Китайската икономика нарасна с 6,8% през първото тримесечие

Икономиката на Китай нарасна през първото тримесечие на годината малко по-силно от очакваното благодарение на силни потребителски разходи, здрав износ и солидни инвестиции в пазара на недвижими имоти. Брутният вътрешен продукт на втората по сила световна икономика нарасна през първото тримесечие с 6,8% спрямо година по-рано, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 6,7 на сто и след растеж с 6,9% през четвъртото тримесечие на 2017-а година, показват данни на Националното статистически бюро. Това представлява по-добро представяне на китайската икономика в началото на годината от целите на властите в Пекин за растеж в рамките на настоящата година от около 6,5 на сто. Спрямо последното тримесечие на предходната година БВП на Китай се разшири с 1,4%, след като в края на 2017-а година нарасна с 1,6 на сто.

Според китайската статистика вътрешното потребление, което формира близо 80% от икономическия растеж през първото тримесечие, е играло основна роля за добрата експанзия на втората по сила икономика в света. Това се потвърди от данни на Националното статистическо бюро, според които продажбите на дребно през март се повишиха с 10,1% след растеж с 9,4% месец по-рано и очаквания за увеличение с 9,7 на сто.

Подкрепа за доброто представяне на китайската икономика в началото на годината оказа и доста здравият износ, като експортът само в посока САЩ скочи през първото тримесечие с цели 14,8% на годишна база. Според някои анализатори китайските компании може би са увеличили рязко доставките си за САЩ през първите месеци на годината с оглед на заплахите от страна на Вашингтон за налагане на митнически тарифи.

Инвестициите в недвижими имоти, които са също важен двигател за икономическия растеж, се ускориха през първото тримесечие с 10,4% (от 9,1% година по-рано), отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам и след като в рамките на първите два месеца на 2018-а година те се увеличиха с 9,9 на сто.

Солидното икономически развитие през първото тримесечие е добра основна за цялата настояща година, въпреки растящата международна несигурност и непостоянното развитие на вътрешното потребление, отбеляза Националното статистическо бюро.

Известен повод за безпокойство буди индустриалното производство, тъй като неговият растеж през март се забави до 6,0% от 7,2% през първите два месеца на годината и при прогноза за повишение с 6,3 на сто, като това представлява най-слаб растеж на индустриалното производство от седем месеца насам.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха малко по-слаб от очакваното растеж. През първите три месеца на настоящата година те нараснаха със 7,5% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,7% и след растеж със 7,9% през януари и февруари. Бизнес инвестициите в частния сектор обаче се увеличиха с 8,9% през първото тримесечие след тяхно повишение с 8,1% през януари и февруари, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай.

Днешните данни показват, че на този етап властите в Пекин успяват да запазят непокътнат относително добрия икономическия баланс, въпреки че те са изправени преди нарастващо напрежение по отношение на търговията с най-големия търговски партньор в лицето на САЩ, което би могло през следващите месеци се отрази негативно на китайската трансгранична търговия за милиарди долари.


Още от категорията

18-годишен връх на потребителските нагласи в САЩ през септември

След силен ръст през август, потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха отново и през септември, достигайки 18-годишен връх, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board. Индексът на потребителското доверие се повиши до 138,4 пункта от 134,7 пункта през август (възходяща ревизия от..

публикувано на 25.09.18 в 17:40
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективно

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас , коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.  Към тези напълно обективни факти се добавя и..

публикувано на 25.09.18 в 16:49

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Световната банка препоръча обновяване на политиките за трудовия пазар, данъчното и осигурителното законодателство в Европейския съюз. Това става с новия доклад на институцията, изследващ неравенството в световен мащаб. Неравенството в трудовия пазар се разглежда в няколко аспекта. От една страна има ясно разделение между млади и стари, от..

публикувано на 25.09.18 в 16:21
Донатела Версаче

Американската компания "Майкъл Корс" придобива модната икона "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции...

публикувано на 25.09.18 в 15:49

Природният газ поскъпва с 14% от октомври

От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: “Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По..

публикувано на 25.09.18 в 15:07

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната..

публикувано на 25.09.18 в 14:54
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Една широкомащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс. Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение..

публикувано на 25.09.18 в 14:37