Китайската икономика нарасна с 6,8% през първото тримесечие

Икономиката на Китай нарасна през първото тримесечие на годината малко по-силно от очакваното благодарение на силни потребителски разходи, здрав износ и солидни инвестиции в пазара на недвижими имоти. Брутният вътрешен продукт на втората по сила световна икономика нарасна през първото тримесечие с 6,8% спрямо година по-рано, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 6,7 на сто и след растеж с 6,9% през четвъртото тримесечие на 2017-а година, показват данни на Националното статистически бюро. Това представлява по-добро представяне на китайската икономика в началото на годината от целите на властите в Пекин за растеж в рамките на настоящата година от около 6,5 на сто. Спрямо последното тримесечие на предходната година БВП на Китай се разшири с 1,4%, след като в края на 2017-а година нарасна с 1,6 на сто.

Според китайската статистика вътрешното потребление, което формира близо 80% от икономическия растеж през първото тримесечие, е играло основна роля за добрата експанзия на втората по сила икономика в света. Това се потвърди от данни на Националното статистическо бюро, според които продажбите на дребно през март се повишиха с 10,1% след растеж с 9,4% месец по-рано и очаквания за увеличение с 9,7 на сто.

Подкрепа за доброто представяне на китайската икономика в началото на годината оказа и доста здравият износ, като експортът само в посока САЩ скочи през първото тримесечие с цели 14,8% на годишна база. Според някои анализатори китайските компании може би са увеличили рязко доставките си за САЩ през първите месеци на годината с оглед на заплахите от страна на Вашингтон за налагане на митнически тарифи.

Инвестициите в недвижими имоти, които са също важен двигател за икономическия растеж, се ускориха през първото тримесечие с 10,4% (от 9,1% година по-рано), отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам и след като в рамките на първите два месеца на 2018-а година те се увеличиха с 9,9 на сто.

Солидното икономически развитие през първото тримесечие е добра основна за цялата настояща година, въпреки растящата международна несигурност и непостоянното развитие на вътрешното потребление, отбеляза Националното статистическо бюро.

Известен повод за безпокойство буди индустриалното производство, тъй като неговият растеж през март се забави до 6,0% от 7,2% през първите два месеца на годината и при прогноза за повишение с 6,3 на сто, като това представлява най-слаб растеж на индустриалното производство от седем месеца насам.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха малко по-слаб от очакваното растеж. През първите три месеца на настоящата година те нараснаха със 7,5% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,7% и след растеж със 7,9% през януари и февруари. Бизнес инвестициите в частния сектор обаче се увеличиха с 8,9% през първото тримесечие след тяхно повишение с 8,1% през януари и февруари, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай.

Днешните данни показват, че на този етап властите в Пекин успяват да запазят непокътнат относително добрия икономическия баланс, въпреки че те са изправени преди нарастващо напрежение по отношение на търговията с най-големия търговски партньор в лицето на САЩ, което би могло през следващите месеци се отрази негативно на китайската трансгранична търговия за милиарди долари.


Още от категорията

67 млн. лв. помощи за нови малки и средни предприятия

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и конкуренто-способност“. Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които Благоевград, Видин,..

публикувано на 20.07.18 в 17:38
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора. 20 процента повече проверки са направили..

публикувано на 20.07.18 в 17:30

Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулация на техните валути, доларът задълбочи своя спад след неговата вербална интервенция

Щатският долар задълбочава днешното си низходящо движение, след като Доналд Тръмп използва туитър, за да отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че те манипулират техните валути. "Китай, Европейският съюз и други манипулират техните валути и лихви като ги понижават, докато САЩ увеличават лихвените проценти, докато доларите стават по-силни..

публикувано на 20.07.18 в 17:07
Министър Николина Ангелкова (втората отляво) участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.

Министър Ангелкова очаква 5% ръст в туризма това лято

Ръст от пет процента на туризма се очаква и през този сезон, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна. Ангелкова обясни, че откриването на нов петзвезден хотел в 110-годишния курорт вече показва тенденция за привличането на..

публикувано на 20.07.18 в 16:52

Баркод на касовите бележки от догодина

От догодина всички издавани касови бележки трябва да имат баркод и да се изпращат в сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) на всеки пет минути. Това предвиждат изменения в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Документът е качен за обществено обсъждане от финансовото..

публикувано на 20.07.18 в 16:42
сенатор Орин Хач

Председателят на Сенатската финансова комисия заплаши да обуздае търговските правомощия на Тръмп

Сенаторът седми мандат от Юта - републиканецът Орин Хач, който оглавява и Сенатската финансова комисия, е изпратил тази седмица писмо до Белия дом, в което е предупредил президента Доналд Тръмп относно продължаване на политиката на вносни мита, която мнозина наблюдатели определят като етап от една мащабна търговска война. Според информация на..

публикувано на 20.07.18 в 16:11

Еленко Божков: Решението на КЗК за "Инерком" спестява на дружеството 5 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ . Това каза пред „Хоризонт“ енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.        Според експерта, причините или аргументацията на КЗК „за тази концентрация,..

публикувано на 20.07.18 в 14:49