Китайската икономика нарасна с 6,8% през първото тримесечие

Икономиката на Китай нарасна през първото тримесечие на годината малко по-силно от очакваното благодарение на силни потребителски разходи, здрав износ и солидни инвестиции в пазара на недвижими имоти. Брутният вътрешен продукт на втората по сила световна икономика нарасна през първото тримесечие с 6,8% спрямо година по-рано, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 6,7 на сто и след растеж с 6,9% през четвъртото тримесечие на 2017-а година, показват данни на Националното статистически бюро. Това представлява по-добро представяне на китайската икономика в началото на годината от целите на властите в Пекин за растеж в рамките на настоящата година от около 6,5 на сто. Спрямо последното тримесечие на предходната година БВП на Китай се разшири с 1,4%, след като в края на 2017-а година нарасна с 1,6 на сто.

Според китайската статистика вътрешното потребление, което формира близо 80% от икономическия растеж през първото тримесечие, е играло основна роля за добрата експанзия на втората по сила икономика в света. Това се потвърди от данни на Националното статистическо бюро, според които продажбите на дребно през март се повишиха с 10,1% след растеж с 9,4% месец по-рано и очаквания за увеличение с 9,7 на сто.

Подкрепа за доброто представяне на китайската икономика в началото на годината оказа и доста здравият износ, като експортът само в посока САЩ скочи през първото тримесечие с цели 14,8% на годишна база. Според някои анализатори китайските компании може би са увеличили рязко доставките си за САЩ през първите месеци на годината с оглед на заплахите от страна на Вашингтон за налагане на митнически тарифи.

Инвестициите в недвижими имоти, които са също важен двигател за икономическия растеж, се ускориха през първото тримесечие с 10,4% (от 9,1% година по-рано), отбелязвайки най-солиден растеж от три години насам и след като в рамките на първите два месеца на 2018-а година те се увеличиха с 9,9 на сто.

Солидното икономически развитие през първото тримесечие е добра основна за цялата настояща година, въпреки растящата международна несигурност и непостоянното развитие на вътрешното потребление, отбеляза Националното статистическо бюро.

Известен повод за безпокойство буди индустриалното производство, тъй като неговият растеж през март се забави до 6,0% от 7,2% през първите два месеца на годината и при прогноза за повишение с 6,3 на сто, като това представлява най-слаб растеж на индустриалното производство от седем месеца насам.

Представените днес данни за дълготрайните бизнес инвестиции също показаха малко по-слаб от очакваното растеж. През първите три месеца на настоящата година те нараснаха със 7,5% спрямо година по-рано при осреднена прогноза за повишение със 7,7% и след растеж със 7,9% през януари и февруари. Бизнес инвестициите в частния сектор обаче се увеличиха с 8,9% през първото тримесечие след тяхно повишение с 8,1% през януари и февруари, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай.

Днешните данни показват, че на този етап властите в Пекин успяват да запазят непокътнат относително добрия икономическия баланс, въпреки че те са изправени преди нарастващо напрежение по отношение на търговията с най-големия търговски партньор в лицето на САЩ, което би могло през следващите месеци се отрази негативно на китайската трансгранична търговия за милиарди долари.


Още от категорията

Във Видин ще осигурят нови работни места за 104 души

104 безработни ще бъдат назначени на работа за срок от 6 месеца във видинска област по програма на правителството. След заседание на Комисията по заетост към областния Съвет за развитие бе одобрен проект на регионалната програма за заетост на област Видин за 2018 г., според който 104 безработни лица ще бъдат назначени на работа от юни до..

публикувано на 19.04.18 в 21:49

Евродепутатите приеха нови правила, които да гарантират качеството на храните

Нови правила, гарантиращи, че само висококачествени органични храни се продават в ЕС и подкрепящи органичното производство, бяха приети от Европейския парламент.  Евродепутатите одобриха новата европейска правна рамка за производството и етикетирането на органични храни с 466 гласа „за“, 124 „против“ и 50 „въздържал се“. Основните елементи..

публикувано на 19.04.18 в 21:27

Понижение на фондовите индекси на Уолстрийт след спад на акциите на "Филип Морис" с над 16%

Основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт, се понижават в четвъртък в резултат на агресивни продажби на акциите на компании, произвеждащи стоки за масова употреба, след като слаби финансови резултати за първото тримесечие причиниха спад на акциите на "Филип Морис" с близо 16%. Индексът DJIA се понижава с 0,27%, широкият индекс..

публикувано на 19.04.18 в 18:23
безработица безработни минувачи

Е. Карагяурова: Все повече млади българи в чужбина се замислят за връщане в България

Повече от 250 български младежи се очаква да посетят второто издание на Българския кариерен форум в Берлин, който ще се проведе на 21-ви април в германската столица. Организаторите на събитието целят да представят възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България, да свържат младите професионалисти с потенциалните..

публикувано на 19.04.18 в 18:14

Между 5 и 10% ръст на туристите за летния сезон са очакванията на Министерството на туризма

Между 5 и 10% ръст на туристите за летния сезон са очакванията на Министерството на туризма. Това заяви във Велко Търново заместник-министър Любен Кънчев при откриването на 15-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“. Във форума се представят над 60 участници и посолствата на 7 държави.  Министерството на туризма лансира идеята..

публикувано на 19.04.18 в 17:42

Милена Ангелова, ЕИСК: Многогодишната финансова рамка ще е приоритет в работата ми

Многогодишната финансова рамка и правилата за изразходване на европейските средства са приоритетите на българката Милена Ангелова, която беше избрана за заместник-председател на Европейския икономически и социален комитет. Тя ще отговаря за бюджетните въпроси.  В интервю за „Хоризонт“ Ангелова заяви:  "Мисля да започна от там, където са приоритетите..

обновено на 19.04.18 в 17:35

Германската индустрия предупреди, че санкциите спрямо "Русал" ще засегнат редица промишлени компании извън Русия

Подобно на редица американски компании, германската индустрия също изрази притеснения, че санкциите на САЩ спрямо "Русал" ще навредят на промишлените предприятия извън Русия, съобщава Блумбърг. Политиците трябва да предприемат бързи действия, за да избегнат икономическа криза, показва доклад на германската индустриална организация..

публикувано на 19.04.18 в 17:25