Нурхан Реджеб: Добрите бизнес зони стават изключително важни и за хората, които живеят около тях

Снимка: БГНЕС

Глобалната тема в съвременното градоустройство е да подобрим качеството на средата, в която живеем. Това каза урбанистът Нурхан Реджеб за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ преди конференцията на тема „Инвестиции и строителство на офис сгради“, която се провежда в София с участието на водещи участници от индустрията.

„Съвременните тенденции в развитието на градовете и бизнес зоните всъщност са доста динамични. Съществено за нас е да разберем основните принципи, по които те се развиват и как репликират съответно върху нашата среда. В страната вече има няколко успешни бизнес зони", коментира урбанистът. Добрата зона отговаря на няколко водещи критерия, коментира той:

„Първите няколко неща са свързани с мобилността - как достигаме до тези зони, какъв е градският транспорт, велосипедни алеи. Вторият важен акцент са т. нар. „публични пространства“ - пространството, което остава между сградите, е изключително важно да го програмираме, за да може тези зони да остават изключително жизнени. Ако преди години една бизнес зона беше успешна, когато се продават само офис площи, днес този фактор е много променен. Много по-важно е това да функционира 7 дни в седмицата 24 часа в денонощието, тоест, освен бизнес функция да има жилищни функции, рекреативни функции, да се предлагат най-разнообразни възможности за обитателите и посетителите. При нас тенденцията е леко забавена спрямо това, което се случва в западноевропейските страни. Добрата новина е, че в последните години все повече започва да се мисли за това нещо".

„Добрите бизнес зони стават изключително важни за хората, които живеят около тях", изтъкна урбанистът.

„Българското законодателство е изключително гъвкаво и когато има желание един проект да бъде качествено направен има възможности за това", коментира той.

„В последните 5 години тече един процес на гражданско отключване по отношение на урбанистичните и градоустройствени процеси. Това е отключва изключителни възможности за това да можем да си структурираме правилно процеса“.
Още от категорията

Във Видин ще осигурят нови работни места за 104 души

104 безработни ще бъдат назначени на работа за срок от 6 месеца във видинска област по програма на правителството. След заседание на Комисията по заетост към областния Съвет за развитие бе одобрен проект на регионалната програма за заетост на област Видин за 2018 г., според който 104 безработни лица ще бъдат назначени на работа от юни до..

публикувано на 19.04.18 в 21:49

Евродепутатите приеха нови правила, които да гарантират качеството на храните

Нови правила, гарантиращи, че само висококачествени органични храни се продават в ЕС и подкрепящи органичното производство, бяха приети от Европейския парламент.  Евродепутатите одобриха новата европейска правна рамка за производството и етикетирането на органични храни с 466 гласа „за“, 124 „против“ и 50 „въздържал се“. Основните елементи..

публикувано на 19.04.18 в 21:27

Понижение на фондовите индекси на Уолстрийт след спад на акциите на "Филип Морис" с над 16%

Основните фондови индекси, търгувани на Уолстрийт, се понижават в четвъртък в резултат на агресивни продажби на акциите на компании, произвеждащи стоки за масова употреба, след като слаби финансови резултати за първото тримесечие причиниха спад на акциите на "Филип Морис" с близо 16%. Индексът DJIA се понижава с 0,27%, широкият индекс..

публикувано на 19.04.18 в 18:23
безработица безработни минувачи

Е. Карагяурова: Все повече млади българи в чужбина се замислят за връщане в България

Повече от 250 български младежи се очаква да посетят второто издание на Българския кариерен форум в Берлин, който ще се проведе на 21-ви април в германската столица. Организаторите на събитието целят да представят възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България, да свържат младите професионалисти с потенциалните..

публикувано на 19.04.18 в 18:14

Между 5 и 10% ръст на туристите за летния сезон са очакванията на Министерството на туризма

Между 5 и 10% ръст на туристите за летния сезон са очакванията на Министерството на туризма. Това заяви във Велко Търново заместник-министър Любен Кънчев при откриването на 15-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“. Във форума се представят над 60 участници и посолствата на 7 държави.  Министерството на туризма лансира идеята..

публикувано на 19.04.18 в 17:42

Милена Ангелова, ЕИСК: Многогодишната финансова рамка ще е приоритет в работата ми

Многогодишната финансова рамка и правилата за изразходване на европейските средства са приоритетите на българката Милена Ангелова, която беше избрана за заместник-председател на Европейския икономически и социален комитет. Тя ще отговаря за бюджетните въпроси.  В интервю за „Хоризонт“ Ангелова заяви:  "Мисля да започна от там, където са приоритетите..

обновено на 19.04.18 в 17:35

Германската индустрия предупреди, че санкциите спрямо "Русал" ще засегнат редица промишлени компании извън Русия

Подобно на редица американски компании, германската индустрия също изрази притеснения, че санкциите на САЩ спрямо "Русал" ще навредят на промишлените предприятия извън Русия, съобщава Блумбърг. Политиците трябва да предприемат бързи действия, за да избегнат икономическа криза, показва доклад на германската индустриална организация..

публикувано на 19.04.18 в 17:25