За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

Маргарита Стоянова

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност.

Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири читалища от габровски села и квартали и е осъществена през 2014 г. Селският мол е място, на което се предлагат домашна храна, селска продукция, хранителни продукти – екологично чисти, здравословни, без нитрати, консерванти, добавки и оцветители, а също така занаятчийски стоки, част от които са произведени по автентични традиционни технологии. Но не само:
По време на селския мол първо се организира открита сцена, – разказва Маргарита Стоянова, секретар в народното читалище „Христо Ботев 2008” в село Гарван. – Тя дава възможност на самодейци да представят своите художествени умения, песенно-танцово изкуство и, разбира се, словесно творчество. Освен това са изложени много традиционни стоки, например, присъстват габровските „гаванки” (типични за този край дървени солнички), плетени изделия от домашна вълна, много туршии, сезонни плодове и зеленчуци, консервирана храна, сушени плодове, габровски „пестил” (твърд мармалад на пластове от сини сливи). Ние държим това, което съхраняваме като кулинарно наследство, да бъде свързано с българската традиция за природосъобразен начин на живот и екологично производство. Например сушените плодове навремето са се сушели или просто на слънце, или в сушило, без използване на електроенергия и бяла захар, така ги предлагаме и ние сега.

Снимка

Именно благодарение на читалищата, инициаторите на селския мол достигат до някои хора, които успяват да съхранят занаята такъв, какъвто е бил някога. В едно от севлиевските села бай Тодор по прякор Лъжицата продължава да произвежда лъжиците си с помощта на длето, а не на струг. Неговата продукция, която се появява на селския мол, е по-скоро демонстрация на този занаят. Леля Станка пък прави захарни петлета по стара семейна рецепта. Но, разбира се, най-атрактивният продукт е габровският пестил. Пестилът е твърд мармалад на пластове, който тук се приготвя така:

СнимкаПестилът се прави от сини сливи. Навремето в Габровския край са го правили от един традиционен за района сорт сливи (караджейки), с много висока захарност и ниско водно съдържание. Сега за производството на пестила се използват и други хибридни сортове, тъй като старите овощни дървета от местни сортове започнаха да съхнат. Сливите се сваряват до гъста консистенция без никаква допълнителна захар и получената смес започва да се полага върху дървени плоски дъски на тънък слой. След като първият слой изсъхне, пестилът се обръща и върху него се намазва следващ пласт. Пластовете трябва да станат шест. Оставя се да съхне на сухо, тъмно, проветриво място, след което се отделя от дъските и се навива на руло. Производството на пестил започва от септември и му трябват няколко месеца, за да изсъхне и стане готов за консумация.

Селският мол е популярен не само в Габрово, където има около 7-8 издания годишно. Той е гостувал в градовете Севлиево и Елена, а през 2016 г. е представен и в Брюксел, заедно с габровския пестил и други изделия, произведени в региона. 

Хората винаги са се интересували от традициите и нашия базар. Те обичат да дойдат, да поиграят хоро, да послушат музика, да си хапнат домашна храна, да си купят нещо, да се върнат към спомените от детството си, защото все още има възрастни хора, които пазят чрез храната семейната традиция. А всички продажби там се извършват с цел набиране на средства за някоя от каузите на читалищата.

Снимка

А под мотото „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” габровският пестил, хляб по традиционна местна рецепта с квас, домашно сирене, баница със сирене (която в Габрово често се прави с извара), сушени плодове, домашна ракия, сироп от бъз и още много други вкусни и красиви изделия бяха представени от Маргарита Стоянова в рамките на Дните на нематериалното културно наследство в Столичната библиотека. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столичната библиотека.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив

Още от категорията

Учени идентифицираха неизвестен досега вид древни китове в Нова Зеландия

Палеонтолози идентифицираха нов вид древни китове, които се срещали в морето край новозеландския бряг и са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ. Класифицирането му е основано на череп и кости, открити в богатата на фосили геоложка формация Кокоаму Грийнсанд на новозеландския Южен остров. "Става въпрос за китове, живели през период,..

публикувано на 22.04.18 в 01:59

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт"

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт", която ще бъде изстреляна на 5 май от базата Ванденбърг в Калифорния, предаде "Франс прес". Специално разработеният сеизмограф ще позволи да се наблюдава ядрото, кората, мантията - разказа Филип Лоньоне от Френския..

публикувано на 22.04.18 в 01:55

Астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди

Тази нощ астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди, съобщи в. "Дейли експрес".  Макар да не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен звездопад" след пика на Квадрантидите в началото на януари...

публикувано на 22.04.18 в 01:53

Документална изложба за работата на Панчо Владигеров с Макс Райнхард се открива на 25 април в зала "България"

Документална изложба за работата на бележития композитор Панчо Владигеров с прочутия германски режисьор Макс Райнхард ще бъде открита на 25 април от 18.00 ч. във фоайето на зала "България", съобщиха организаторите от "Кантус фирмус". Експозицията "Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции" е представена от къщата-музей "Панчо Владигеров" в..

публикувано на 22.04.18 в 01:44

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица. 12 годишно дете и мъж, затиснат от метална постройка. Още трима пострадали са откарани в болница. Общо 20 души са с наранявания  при силната буря  Поправят се повредите по електроснабдяването, в момента се проверява и пътната мрежа в цялата област ,се казва  в..

публикувано на 21.04.18 в 22:52
ЕТА

Хиляди жители на град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА

Хиляди жители на северния испански град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА, съобщи Франс прес. В продължение на десетилетия ЕТА води въоръжена борба за независимост на Баската страна от Испания. Групировката е отговорна за гибелта на повече от 800 души. Вчера нейни..

публикувано на 21.04.18 в 22:44

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица. Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на футболен клуб Левски...

публикувано на 21.04.18 в 21:37