За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

Маргарита Стоянова

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност.

Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири читалища от габровски села и квартали и е осъществена през 2014 г. Селският мол е място, на което се предлагат домашна храна, селска продукция, хранителни продукти – екологично чисти, здравословни, без нитрати, консерванти, добавки и оцветители, а също така занаятчийски стоки, част от които са произведени по автентични традиционни технологии. Но не само:
По време на селския мол първо се организира открита сцена, – разказва Маргарита Стоянова, секретар в народното читалище „Христо Ботев 2008” в село Гарван. – Тя дава възможност на самодейци да представят своите художествени умения, песенно-танцово изкуство и, разбира се, словесно творчество. Освен това са изложени много традиционни стоки, например, присъстват габровските „гаванки” (типични за този край дървени солнички), плетени изделия от домашна вълна, много туршии, сезонни плодове и зеленчуци, консервирана храна, сушени плодове, габровски „пестил” (твърд мармалад на пластове от сини сливи). Ние държим това, което съхраняваме като кулинарно наследство, да бъде свързано с българската традиция за природосъобразен начин на живот и екологично производство. Например сушените плодове навремето са се сушели или просто на слънце, или в сушило, без използване на електроенергия и бяла захар, така ги предлагаме и ние сега.

Снимка

Именно благодарение на читалищата, инициаторите на селския мол достигат до някои хора, които успяват да съхранят занаята такъв, какъвто е бил някога. В едно от севлиевските села бай Тодор по прякор Лъжицата продължава да произвежда лъжиците си с помощта на длето, а не на струг. Неговата продукция, която се появява на селския мол, е по-скоро демонстрация на този занаят. Леля Станка пък прави захарни петлета по стара семейна рецепта. Но, разбира се, най-атрактивният продукт е габровският пестил. Пестилът е твърд мармалад на пластове, който тук се приготвя така:

СнимкаПестилът се прави от сини сливи. Навремето в Габровския край са го правили от един традиционен за района сорт сливи (караджейки), с много висока захарност и ниско водно съдържание. Сега за производството на пестила се използват и други хибридни сортове, тъй като старите овощни дървета от местни сортове започнаха да съхнат. Сливите се сваряват до гъста консистенция без никаква допълнителна захар и получената смес започва да се полага върху дървени плоски дъски на тънък слой. След като първият слой изсъхне, пестилът се обръща и върху него се намазва следващ пласт. Пластовете трябва да станат шест. Оставя се да съхне на сухо, тъмно, проветриво място, след което се отделя от дъските и се навива на руло. Производството на пестил започва от септември и му трябват няколко месеца, за да изсъхне и стане готов за консумация.

Селският мол е популярен не само в Габрово, където има около 7-8 издания годишно. Той е гостувал в градовете Севлиево и Елена, а през 2016 г. е представен и в Брюксел, заедно с габровския пестил и други изделия, произведени в региона. 

Хората винаги са се интересували от традициите и нашия базар. Те обичат да дойдат, да поиграят хоро, да послушат музика, да си хапнат домашна храна, да си купят нещо, да се върнат към спомените от детството си, защото все още има възрастни хора, които пазят чрез храната семейната традиция. А всички продажби там се извършват с цел набиране на средства за някоя от каузите на читалищата.

Снимка

А под мотото „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” габровският пестил, хляб по традиционна местна рецепта с квас, домашно сирене, баница със сирене (която в Габрово често се прави с извара), сушени плодове, домашна ракия, сироп от бъз и още много други вкусни и красиви изделия бяха представени от Маргарита Стоянова в рамките на Дните на нематериалното културно наследство в Столичната библиотека. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столичната библиотека.

Снимки: Десислава Семковска и личен архив

Още от категорията
Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години.

Подменят ВиК мрежата на най-големите села в Дупнишко

ВиК мрежата в трите най-големи села в Дупнишко - Яхиново, което е с най-многобройно население в Кюстендилска област, Самораново и Бистрица, ще бъде подменена, обявиха от общината. До края на този месец ще бъдат обявени процедурите по избор на изпълнител за подмяна водопреносната мрежа за трите села. Най-тежка е ситуацията в най-голямото..

публикувано на 09.12.18 в 20:30
Тригодишната биологична рекултивация на сметището в местността Ненова шатра ще бъде платена от общинския бюджет.

Община Свищов получи одобрение на проекта за рекултивация на старото сметище

Община Свищов получи одобрение на проекта си за 4 милиона лева за рекултивация на старото общинско сметище. Негодните пестициди, които с години се съхраняваха в село Вардим, ще бъдат унищожени в Швейцария, съобщиха от крайдунавската община. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска финансирането, с..

публикувано на 09.12.18 в 20:03
Президентът Радев запалва основната свещ на еврейския Празник на светлината - Ханука.

Румен Радев запали основната свещ на Ханука

Президентът Румен Радев участва в еврейския Празник на светлината - Ханука в Централната софийска синагога. Запалвайки основната свещ на празника той призова да се отстояват принципите на справедливост, за да се завещае един по-добър свят за идните поколения. “И нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни..

обновено на 09.12.18 в 19:44
Протестиращи от Сливен и Ямбол от протеста на 25 ноември 2018.

Протест срещу системата "бонус-малус“ в Ямбол

В Ямбол днес отново имаше протест срещу управлението. Демонстрантите се обявиха и срещу предлаганата система " при застраховките "Гражданска отговорност".   По централните ямболски улици премина автошествие, в което се включиха най- вече таксиметрови шофьори. За разлика от предишните, днешният протест беше малоброен. В насрочения час..

обновено на 09.12.18 в 18:40

Магдалена Милтенова: Автобусният билет поскъпва след въвеждане на системата "бонус-малус"

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се..

публикувано на 09.12.18 в 18:31
От камарата смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда.

БСК не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за увеличаване размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лева от началото на 2019 година. В писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на..

публикувано на 09.12.18 в 18:21

Един загинал и 7 ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път

Неправилно изпреварване е причината за тежката катастрофа, при която загина жена на 65 години, а седмина бяха ранени. По първоначална информация при сблъсъка на две коли на разклона за с. Саранци, на 5 км от София. Движението по подбалканския път при разклона за софийското село Саранци е спряно. Сред ранените има 3..

обновено на 09.12.18 в 17:55