САЩ и Великобритания предупреждават за руски кибератаки спрямо редица компании и правителствени операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник вечерта САЩ и Великобритания направиха неясна, но заплашителна съвместна декларация, в която обвиняват Русия, че през последните дни тя е засилила своите кибератаки спрямо американски и британски компании, както и спрямо правителствени операции, съобщава електронното издание на вестник "Ню Йорк Поуст".

Русия е използвала компрометирана компютърна мрежова апаратура, за да стартира атаките, предупредиха двете държави в определен от агенция Блумбърг като безпрецедентен общ сигнал за тревога.

Предупреждението идва от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, от ФБР и от Националния център за киберсигурност на Великобритания и включва съвети за това, какво могат да направят компаниите, за да се защитят от подобни кибератаки.

В съвместното изявление се предупреждава също така за възможни атаки срещу маршрутизатори (рутери) - устройствата, които канализират данни по мрежата.

"Спонсорирани от руската държава участници използват компрометирани маршрутизатори, за да извършват подозрителни атаки в подкрепа на шпионажа, за да се сдобият незаконно с интелектуална собственост, да поддържат постоянен достъп до мрежите на техните жертви и за да положат основите за бъдещи настъпателни операции", се казва в съвместното изявление на САЩ и Обединеното кралство.

"Многобройни източници, включително частни и държавни изследователски организации за киберсигурност и наши съюзници, съобщиха на правителствата на САЩ и Великобритания за подобна дейност ".

Трябва да се има предвид, че американските и британските отношения с Русия и нейния президент Владимир Путин се влошиха значително след нанесените с помощта и на Франция ограничени ракетни удари по обекти в Сирия през изминалия уикенд и след дипломатическата криза с оглед на отровения преди време с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания.

"Ню Йорк Поуст" също така отбелязва, че през последния уикенд Пентагонът на САЩ заяви, че руската "тролова" интернет активност се е увеличила над две хиляди пъти вследствие на ракетните удари по Сирия.

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството", посочи Сайрън Мартин, главен изпълнителен директор на британския Националния център за киберсигурност. "Много от техниките, използвани от Русия, използват основни слабости в мрежовите системи за сигурност", допълни той.


Още от категорията

"Булгаргаз" иска ново поскъпване на природния газ

Природният газ да поскъпне с 3 и половина процента от януари. Това искане внесе "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране. От регулатора вече съобщиха, че при подобно увеличение няма да се наложи промяна в цената на парното, топлата вода и тока. Очаква се Комисията да разгледа и одобри предложението на "Булгаргаз" до края на този месец...

обновено на 10.12.18 в 11:29

Стачка блокира железопътния транспорт в Германия

Предупредителна стачка на германските железници спря целия влаков транспорт в Германия днес. Стачката продължи до 9 сутринта, но обърка графика на влакове и градски транспорт за целия ден. Нито един влак не се придвижва в момента в Германия. Профсъюзите обявиха предупредителна стачка, след като не успяха да постигнат споразумение с "Дойче бан" за..

публикувано на 10.12.18 в 11:13

Френската централна банка намали рязко прогнозата си за икономическия растеж през четвъртото тримесечие

Френската икономика ще отбележи по-слаб от очакваното растеж през четвъртото тримесечие на годината, тъй като вълната от антиправителствени протести, заляла страната през последните седмици, вреди сериозно на бизнес активността, показват резултати от редовно бизнес проучване на Централна банка на Франция. Брутният вътрешен продукт се очаква..

публикувано на 10.12.18 в 10:58

Свиване на германския търговски излишък през октомври, но в резултат на по-силен ръст на вноса от износа

През октомври германският внос нарасна по-силно от износа, допринасяйки за свиване на търговския излишък, което е пореден знак, че търговските търкания на Съединените щати с Европа и Китай водят до забавяне на традиционния двигател на растежа на най-голямата европейска икономика. Според федералната статистика Destatis германският експорт..

публикувано на 10.12.18 в 10:18

Започва поредното изложение "Доверете се на българското"

Започва поредното изложение "Доверете се на българското". Форумът отново ще представи българската лека промишленост с текстил, храни, козметика, аксесоари, бижута, сувенири и стоки за бита. 70 процента от участниците в изложението са малки фирми. По традиция събитието събира заедно производители, търговци и потребители, като предоставя възможности за..

публикувано на 10.12.18 в 08:26
Преговорите в Буенос Айрес на американската и китайска делегации, водени от президентите Доналд Тръмп (вдясно) и Си Цзинпин (вляво).

Експерти опровергават Тръмп за „грандиозния успех“ в търговските преговори с Китай

Китай се надява на отсрочка по търговските преговори със Съединените щати след изтичането на 90-дневното „примирие“, заяви пред БНР проф. Стив Цанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания. Експертът е категоричен, че преговорите между Вашингтон и Пекин за спиране на търговската война не могат..

обновено на 08.12.18 в 16:24

Юлиян Попов: Енергийната икономика се преобърна, затова са трудни правилата срещу замърсяването

Правителствата са част от проблема, но и част от решението, но те сами не могат да решат проблема със замърсяването от въгледобивната индустрия, защото става дума за много сериозни икономически механизми, които движат енергетиката в определени посоки. Това каза Юлиян Попов – политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската..

обновено на 08.12.18 в 13:09