САЩ и Великобритания предупреждават за руски кибератаки спрямо редица компании и правителствени операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник вечерта САЩ и Великобритания направиха неясна, но заплашителна съвместна декларация, в която обвиняват Русия, че през последните дни тя е засилила своите кибератаки спрямо американски и британски компании, както и спрямо правителствени операции, съобщава електронното издание на вестник "Ню Йорк Поуст".

Русия е използвала компрометирана компютърна мрежова апаратура, за да стартира атаките, предупредиха двете държави в определен от агенция Блумбърг като безпрецедентен общ сигнал за тревога.

Предупреждението идва от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, от ФБР и от Националния център за киберсигурност на Великобритания и включва съвети за това, какво могат да направят компаниите, за да се защитят от подобни кибератаки.

В съвместното изявление се предупреждава също така за възможни атаки срещу маршрутизатори (рутери) - устройствата, които канализират данни по мрежата.

"Спонсорирани от руската държава участници използват компрометирани маршрутизатори, за да извършват подозрителни атаки в подкрепа на шпионажа, за да се сдобият незаконно с интелектуална собственост, да поддържат постоянен достъп до мрежите на техните жертви и за да положат основите за бъдещи настъпателни операции", се казва в съвместното изявление на САЩ и Обединеното кралство.

"Многобройни източници, включително частни и държавни изследователски организации за киберсигурност и наши съюзници, съобщиха на правителствата на САЩ и Великобритания за подобна дейност ".

Трябва да се има предвид, че американските и британските отношения с Русия и нейния президент Владимир Путин се влошиха значително след нанесените с помощта и на Франция ограничени ракетни удари по обекти в Сирия през изминалия уикенд и след дипломатическата криза с оглед на отровения преди време с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания.

"Ню Йорк Поуст" също така отбелязва, че през последния уикенд Пентагонът на САЩ заяви, че руската "тролова" интернет активност се е увеличила над две хиляди пъти вследствие на ракетните удари по Сирия.

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството", посочи Сайрън Мартин, главен изпълнителен директор на британския Националния център за киберсигурност. "Много от техниките, използвани от Русия, използват основни слабости в мрежовите системи за сигурност", допълни той.


Още от категорията

Доларът поскъпва след позитивната оценка на шефа на Фед за американската икономика

Щатският долар поскъпва на валутния пазар, след като председателят на Фед Джером Пауъл направи позитивна оценка за представянето на икономиката на САЩ и в същото време сякаш омаловажи потенциално негативното влияние на търговското напрежение в световен план върху перспективата за по-нататъшно затягане (повишаване) на американските лихви...

публикувано на 17.07.18 в 18:23
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти. "Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда,..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Размерът на акциза на бездимните цигари ще бъде уточнен преди второ четене на законопроекта

Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров:..

публикувано на 17.07.18 в 17:16

Германия: Очакваме финансовите министри от Г-20 да подчертаят, че търговските рестрикции вредят на всички

Търговските конфликти и възможните сътресения на финансовите пазари представляват най-големи рискове за глобалната икономика, заяви във вторник пред Ройтерс неназован високопоставен германски служител, добавяйки, че министрите на финансите на Г-20 ще подчертаят на предстоящото им заседание, че търговските бариери представляват погрешен курс...

публикувано на 17.07.18 в 17:07

Позитивен отскок на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство нарасна през юни малко по-силно от очакваното, парирайки изненадващото свиване през май благодарение на солиден отскок в промишленото производство и на по-нататъшен растеж в минно-добвия сектор, което е пореден сигнал за солидно ускоряване на растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината...

публикувано на 17.07.18 в 16:55

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Общият европейски индекс..

публикувано на 17.07.18 в 16:30

Единна система за туристическа информация срещу сивия сектор

Министерството на туризма ще се бори със сивата икономика чрез единна система за туристическа информация. Тя ще заработи от май следващата година. Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Националната агенция по приходите, МВР, Националния статистически институт и общините. По този начин се..

публикувано на 17.07.18 в 16:10