САЩ и Великобритания предупреждават за руски кибератаки спрямо редица компании и правителствени операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник вечерта САЩ и Великобритания направиха неясна, но заплашителна съвместна декларация, в която обвиняват Русия, че през последните дни тя е засилила своите кибератаки спрямо американски и британски компании, както и спрямо правителствени операции, съобщава електронното издание на вестник "Ню Йорк Поуст".

Русия е използвала компрометирана компютърна мрежова апаратура, за да стартира атаките, предупредиха двете държави в определен от агенция Блумбърг като безпрецедентен общ сигнал за тревога.

Предупреждението идва от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, от ФБР и от Националния център за киберсигурност на Великобритания и включва съвети за това, какво могат да направят компаниите, за да се защитят от подобни кибератаки.

В съвместното изявление се предупреждава също така за възможни атаки срещу маршрутизатори (рутери) - устройствата, които канализират данни по мрежата.

"Спонсорирани от руската държава участници използват компрометирани маршрутизатори, за да извършват подозрителни атаки в подкрепа на шпионажа, за да се сдобият незаконно с интелектуална собственост, да поддържат постоянен достъп до мрежите на техните жертви и за да положат основите за бъдещи настъпателни операции", се казва в съвместното изявление на САЩ и Обединеното кралство.

"Многобройни източници, включително частни и държавни изследователски организации за киберсигурност и наши съюзници, съобщиха на правителствата на САЩ и Великобритания за подобна дейност ".

Трябва да се има предвид, че американските и британските отношения с Русия и нейния президент Владимир Путин се влошиха значително след нанесените с помощта и на Франция ограничени ракетни удари по обекти в Сирия през изминалия уикенд и след дипломатическата криза с оглед на отровения преди време с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания.

"Ню Йорк Поуст" също така отбелязва, че през последния уикенд Пентагонът на САЩ заяви, че руската "тролова" интернет активност се е увеличила над две хиляди пъти вследствие на ракетните удари по Сирия.

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството", посочи Сайрън Мартин, главен изпълнителен директор на британския Националния център за киберсигурност. "Много от техниките, използвани от Русия, използват основни слабости в мрежовите системи за сигурност", допълни той.


Още от категорията

Общо 32 компании участваха на кариерен форум с предложения към младите българи в Германия.

Млади българи от цяла Германия се събраха в Берлин, за да се запознаят с водещи представители на българския бизнес и да научат повече за възможностите за кариерно развитие у нас. Организатор на събитието е сдружение "Български кариерен форум" - от студенти за студенти След три години във Франкфурт, за първи път в Берлин изложението да постигна..

публикувано на 21.04.18 в 16:43

Работодателите във Варненско са в протестна готовност заради цената на електроенергията от ТЕЦ „Варна”

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час. Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира в обзорното предаване „Позиция“ на..

публикувано на 21.04.18 в 15:40

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян тази нощ за планов годишен ремонт. В рамките на плановия престой на Пети блок ще бъде извършено превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването, функционални изпитания и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Плановият ремонт ще завърши в края на май. Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“..

публикувано на 21.04.18 в 11:24

М. Крутихин: Русия е обречена да има много газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани

Русия е обречена да има много природен газ, но възможностите за продажбата му са изчерпани. Това заяви в специално интервю за "Хоризонт" руският експерт по геополитика и енергетика Михаил Крутихин. Вътрешният пазар в Русия няма накъде да се разширява, а на международната сцена търсенето на синьо гориво няма да се увеличава значително, смята..

публикувано на 21.04.18 в 10:23

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с младежи, които живеят в Берлин

Български кариерен форум организира среща на бизнеса с български младежи, които живеят в Берлин. Целта на изложението, което се провежда за четвърта година, е да представи възможностите за професионална реализация и кариерно развитие в България. Форумът цели още да свърже младите професионалисти с потенциалните работодатели, за да изберат отново..

обновено на 21.04.18 в 08:51

Алън Фогуил: Цената на петрола ще се движи между 60 и 70 долара за барел в следващата година

Цената на петрола става все по-малко зависима от геополитическите фактори заради шистовия добив на Съединените щати, заяви за "Хоризонт" изпълнителният директор на Канадския институт за енергийни проучвания Алън Фогуил. По думите му отношенията между Организацията на страните - износителки на петрол и Русия също няма да променят сериозно..

публикувано на 21.04.18 в 08:37

Започва създаването на интерактивна карта на бизнес средата у нас

Интерактивна карта на бизнес средата в България посредством най-модерните технологии за създаване на триизмерна реалност започва екипът на Национална асоциация "Сподели България".  "Интерактивната карта ще допринесе за популяризирането на нашите фирми", посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.  Проучване..

публикувано на 21.04.18 в 02:03