САЩ и Великобритания предупреждават за руски кибератаки спрямо редица компании и правителствени операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник вечерта САЩ и Великобритания направиха неясна, но заплашителна съвместна декларация, в която обвиняват Русия, че през последните дни тя е засилила своите кибератаки спрямо американски и британски компании, както и спрямо правителствени операции, съобщава електронното издание на вестник "Ню Йорк Поуст".

Русия е използвала компрометирана компютърна мрежова апаратура, за да стартира атаките, предупредиха двете държави в определен от агенция Блумбърг като безпрецедентен общ сигнал за тревога.

Предупреждението идва от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, от ФБР и от Националния център за киберсигурност на Великобритания и включва съвети за това, какво могат да направят компаниите, за да се защитят от подобни кибератаки.

В съвместното изявление се предупреждава също така за възможни атаки срещу маршрутизатори (рутери) - устройствата, които канализират данни по мрежата.

"Спонсорирани от руската държава участници използват компрометирани маршрутизатори, за да извършват подозрителни атаки в подкрепа на шпионажа, за да се сдобият незаконно с интелектуална собственост, да поддържат постоянен достъп до мрежите на техните жертви и за да положат основите за бъдещи настъпателни операции", се казва в съвместното изявление на САЩ и Обединеното кралство.

"Многобройни източници, включително частни и държавни изследователски организации за киберсигурност и наши съюзници, съобщиха на правителствата на САЩ и Великобритания за подобна дейност ".

Трябва да се има предвид, че американските и британските отношения с Русия и нейния президент Владимир Путин се влошиха значително след нанесените с помощта и на Франция ограничени ракетни удари по обекти в Сирия през изминалия уикенд и след дипломатическата криза с оглед на отровения преди време с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания.

"Ню Йорк Поуст" също така отбелязва, че през последния уикенд Пентагонът на САЩ заяви, че руската "тролова" интернет активност се е увеличила над две хиляди пъти вследствие на ракетните удари по Сирия.

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството", посочи Сайрън Мартин, главен изпълнителен директор на британския Националния център за киберсигурност. "Много от техниките, използвани от Русия, използват основни слабости в мрежовите системи за сигурност", допълни той.


Още от категорията

18-годишен връх на потребителските нагласи в САЩ през септември

След силен ръст през август, потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се подобриха отново и през септември, достигайки 18-годишен връх, показват резултат от последно проучване на компанията Conference Board. Индексът на потребителското доверие се повиши до 138,4 пункта от 134,7 пункта през август (възходяща ревизия от..

публикувано на 25.09.18 в 17:40
Калоян Стайков

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на "Топлофикация" от БЕХ е неефективно

Цените на петрола започнаха да растат още от началото на 2016 година, оттогава тенденцията в по-голяма или по-малка степен се запазва и това много бързо се усети в цените на природния газ у нас , коментира в предаването "Нещо повече" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.  Към тези напълно обективни факти се добавя и..

публикувано на 25.09.18 в 16:49

Обновяване на политиките за трудовия пазар препоръча Световната банка

Световната банка препоръча обновяване на политиките за трудовия пазар, данъчното и осигурителното законодателство в Европейския съюз. Това става с новия доклад на институцията, изследващ неравенството в световен мащаб. Неравенството в трудовия пазар се разглежда в няколко аспекта. От една страна има ясно разделение между млади и стари, от..

публикувано на 25.09.18 в 16:21
Донатела Версаче

Американската компания "Майкъл Корс" придобива модната икона "Версаче" за малко над 2 млрд. долара

Базираната в Ню Йорк модна компания "Майкъл Корс" (Michael Kors Holdings Ltd.) обяви във вторник, че ще придобие известната италианска модна фирма Gianni Versace S.p.A. ("Версаче") за 2,1 млрд. долара. След приключване на процедурата по закупуване, американската компания ще промени името си на Capri Holding​s Ltd, съобщават финансовите агенции...

публикувано на 25.09.18 в 15:49

Природният газ поскъпва с 14% от октомври

От октомври природният газ ще поскъпне с предвидените 14 процента. Увеличението за крайните битови и бизнес потребители обаче ще е 8 на сто, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов: “Цената на услугата се формира не само от цената на природния газ, но и от задължително заплащане на достъп, пренос, разпределение и снабдяване. По..

публикувано на 25.09.18 в 15:07

Горанов: Няма да допусна различни ДДС ставки

Финансовият министър Владислав Горанов бе категоричен, че няма да допусне различни ДДС ставки за определени стоки: "Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи, или ефектът ще бъде изключително краткотраен, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната..

публикувано на 25.09.18 в 14:54
Роберто Азеведо от Световната търговска организация

Търговската война може да навреди на стабилността и на растежа в световен план, предупреди СТО

Една широкомащабна търговска война би имала сериозни последици за световния икономически растеж и при такъв сценарий няма да има победители, заяви във вторник генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщава Ройтерс. Говорейки на индустриално събитие в Берлин на фона на растящото търговско напрежение..

публикувано на 25.09.18 в 14:37