Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Великобритания предупреждават за руски кибератаки спрямо редица компании и правителствени операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник вечерта САЩ и Великобритания направиха неясна, но заплашителна съвместна декларация, в която обвиняват Русия, че през последните дни тя е засилила своите кибератаки спрямо американски и британски компании, както и спрямо правителствени операции, съобщава електронното издание на вестник "Ню Йорк Поуст".

Русия е използвала компрометирана компютърна мрежова апаратура, за да стартира атаките, предупредиха двете държави в определен от агенция Блумбърг като безпрецедентен общ сигнал за тревога.

Предупреждението идва от Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, от ФБР и от Националния център за киберсигурност на Великобритания и включва съвети за това, какво могат да направят компаниите, за да се защитят от подобни кибератаки.

В съвместното изявление се предупреждава също така за възможни атаки срещу маршрутизатори (рутери) - устройствата, които канализират данни по мрежата.

"Спонсорирани от руската държава участници използват компрометирани маршрутизатори, за да извършват подозрителни атаки в подкрепа на шпионажа, за да се сдобият незаконно с интелектуална собственост, да поддържат постоянен достъп до мрежите на техните жертви и за да положат основите за бъдещи настъпателни операции", се казва в съвместното изявление на САЩ и Обединеното кралство.

"Многобройни източници, включително частни и държавни изследователски организации за киберсигурност и наши съюзници, съобщиха на правителствата на САЩ и Великобритания за подобна дейност ".

Трябва да се има предвид, че американските и британските отношения с Русия и нейния президент Владимир Путин се влошиха значително след нанесените с помощта и на Франция ограничени ракетни удари по обекти в Сирия през изминалия уикенд и след дипломатическата криза с оглед на отровения преди време с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания.

"Ню Йорк Поуст" също така отбелязва, че през последния уикенд Пентагонът на САЩ заяви, че руската "тролова" интернет активност се е увеличила над две хиляди пъти вследствие на ракетните удари по Сирия.

"Русия е нашият най-способен противник в киберпространството", посочи Сайрън Мартин, главен изпълнителен директор на британския Националния център за киберсигурност. "Много от техниките, използвани от Русия, използват основни слабости в мрежовите системи за сигурност", допълни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна