Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от 7,1%, но все още безработните младежи са много

Снимка: БТА


Безработицата в ЕС е на рекордно ниско ниво от 7,1%, но все още безработните младежи са много. Това обяви европейският комисар по заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен по време на неформална среща на социалните министри от Евросъюза, която се провежда в София.

Комисар Тисен подчерта, че младите безработни в Евросъюза са 3, 5 милиона, а други 8 милиона са продължително безработните. В същото време Европа застарява, а цифровата икономика е новото предизвикателство на фона на това, че 63 милиона от европейците нямат основни дигитални умения. Това по думите й, налага хората постоянно да актуализират уменията си: 
"Досега формулата на държавата за благосъстояние беше "Грижа през целия живот", но новото определение трябва да бъде "Развитие през целия живот", а именно образование и обучение през целия живот", каза европейският комисар.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че министерската среща ще направи задълбочен анализ на ситуацията. Трябва да се предложат нови решения за справяне с предизвикателствата: 
"Справяне с младежката и продължителната безработица, за да продължим с бързи темпове социалното сближаване", изтъкна Петков. 

Лука Византини - генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, поиска страните-членки на Евросъюза да поемат ангажимент за повече финансови средства. В момента финансирането за младежката гаранция е само 0,13 на сто от общия брутен продукт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна