Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Захариев: Професионалното образование е добра платформа за фундаментални знания

Снимка: БГНЕС

Защо вместо инженери една част от завършващите специализираните училища искат да стават музиканти, лекари или полицаи и въпреки голямото търсене на енергетици, сигурната работа и високото заплащане, голяма част от абитуриентите решават да загърбят петте години и да тръгнат в различна посока? Малцина от тях остават верни на избора си и се виждат като бъдещи енергийни специалисти. Ученици от Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София и Професионалната гимназия по електротехника и електроника " М. В. Ломоносов" в Горна Оряховица споделиха пред "Хоризонт" своята мотивация да продължат обучението си по-близо или по-далеч от профила, който им дава средното образование. 

Експертът по образование от Институт "Отворено общество" Боян Захариев припомни мащабно проучване в професионалните гимназии отпреди две години, поръчано от просветното министерство, очертало следната картина: една трета от завършващите се насочват към обучение в чужбина, една трета възнамеряват да останат в България, но да не учат по специалността си и едва трета планират да продължат да се развиват професионално в същата област и на етап висше образование. 

Много е добре, когато професионалното образование е съчетано с някакви по-фундаментални знания, а не се залага само на някаква съществуваща технология, защото технологиите се променят. Децата в съвременния свят имат добра ориентация и усещат, че не бива да разчиташ само на една професия, смята Захариев. По думите му, професионалните училища изключително много са разнообразили портфейла си от специалности.

Всички мнения по темата чуйте от звуковите файлове. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна