Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Мехмед: Няма логика Башар Асад да използва химическо оръжие в Сирия

Политологът Мехмед Мехмед
Снимка: www.bnt.bg

Няма логика сирийският лидер Башар Асад да използва химическо оръжие в Сирия и то при положение, че той печели с битката с конвенционални оръжия. Това обясни в предаването ни "12+3" политологът Мехмед Мехмед.

"В период, в който почти си е освободил страната от терористи и т.нар. "бунтовници" - защо да употребява химическо оръжие? Не мога да намеря логиката на тези действия, а и преди четири-пет години от Организацията за забрана на химическите оръжия бяха стигнали до констатация, че химически оръжия са попаднали в ръцете на терористите", добави Мехмед. 

Междувременно, в сряда международните експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще пристигнат в сирийския град Дума. Те са там, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена на 7 април, като забавянето се налага заради разминиране на пътища, водещи към града. 


"Силите, които в момента определят политиката на Сирия, са Русия и Иран", уточни политологът, както и прогнозира какво би се случило, ако Башар Асад бъде отстранен: 
"След него ще бъде още повече като разграден двор - ще има сили, които ще бъдат под властта на Саудитска Арабия и Израел от една страна, други - под на властта Турция, а трети - под властта на Иран". 

Според Мехмед две са причините за намесата на Великобритания и Франция в Сирия - вътрешни проблеми в самите страни и интереси на мултинационални корпорации. "А САЩ искат тотална промяна на държавни и политически граници в този район", добави политологът. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна