Талавера пуебла

| обновено на 20.04.18 в 09:19
Снимка: es.wikipedia.org

Вази, чинии, купи и купички – в синьо, жълто, червено, зелено, оранжево и лилаво… Царството на керамиката талавера се намира в град Пуебла, Мексико.

Съдовете са много скъпи, защото се изработват по специална технология, почти непроменена от времето, когато изкуството да се създават такива предмети е достигнало Мексико чрез испанците през първия век на колониалния период. В Испания, пък, този вид керамика идва благодарение на маврите. Когато новопристигналите в Мексико испанци основават през 1531 г. град Пуебла (днес столица на мексиканския щат Пуебла), те започват да строят в града църкви и манастири. Решават да украсят фасадите на новите сгради с керамични плочки, както се прави и в Испания, и тази необходимост, както и наличието на висококачествена глина в района, води до появата на керамиката талавера. Наричат я талавера Пуебла, за да се различава от вече добре известната керамика талавера в Испания. В Мексико се смесват испанските, италианските и местните традиции и до към 1580 г. Пуебла става център на производството на този вид керамика.

Освен за облицовка на по-важните обществени сгради, за фонтани и за украсата на домовете на по-богатите хора в града, майсторите започват да използват техниката на пуебла-керамиката и за изработката на красиви съдове. Процесът на създаването на изделия от този вид керамика е доста сложен и дълъг. Смесват се черен и бял пясък от околностите на града и тази смес старателно се измива и филтрира, за да останат само най-фините частици. Получената глина се оформя на грънчарско колело и се оставя да съхне няколко дни. Едва тогава се изпича за първи път при температура 850 градуса. Някогашните майстори си имали специални молитви, които произнасяли, докато траело това първи изпичане – молели се съдовете да не се напукат… Ако съдът минел първия тест, се пристъпвало към поставянето на глазурата – така се получавал млечнобял фон, върху който се рисувало – първоначално само с кобалтовосин цвят, а после били позволени още 5 цвята: жълт, черен, зелен, оранжев и лилав. Рисували цветя, геометрични фигури, хора, животни и сюжети от Библията. Изображенията имат леко замъглени контури, защото се разтваряли в глазурата. Накрая керамиката се изпича за втори път, за да се заздрави глазурата. Целият този труд отнема от три до шест месеца. Всичко това прави керамиката талавера-пуебла доста скъпа и много търсена и до днес.

Още от категорията

Маймунски приказки

В седмицата от 13 до 17 август в „Ранобудно петленце“ ще звучат приказки за маймунки от цял свят. В понеделник се събудете с веселата английска приказка за „Маймунката Джако и палачинките“. Италианската приказка „Маймунският дворец“ ще звучи във вторник, на 14 август . „Това се е случило много отдавна, когато животните, също както и хората,..

публикувано на 12.08.18 в 09:05

Камъните от Ардър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131102_Istoria na izkustvoto.mp3 В началото на миналия век, при реставрация на стара църква в град Ардър, Швеция, работниците откриват големи каменни блокове с нарисувани фигури и надписи. Рисунките са сцени от скандинавската митология – на един от тях е изобразено как богът на мълниите и гръмотевиците, Тор, пие вино от..

публикувано на 10.08.18 в 09:30

Приказки за звездите в „Ранобудно петленце“

Когато богът на слънцето свърши дневният си път и се спусне към прекрасния си дворец, за да си почине, по небето тръгва с колесница, запрегната с черни коне, богинята на нощта Нукта. Идва и луната в своята дълга бяла дреха с лунен сърп на челото, а край нея се тълпят звездите – младите синове на богинята Зора, които рисуват фигури и разказват истории…..

публикувано на 05.08.18 в 08:35

Внимание! Чифтояди в Детското.БНР!

За тези от вас, които са проспали някое и друго неделно детско предаване, сме подготвили повторения с любими наши гости и герои. Тази неделя, на 5 август, ще ви срещнем отново с чифтоядите ! Те имат огромен апетит. Идват чак от Чехия и са герои на чешкия автор Павел Шрут. Ще ви запознаем и с техния художник Галина Миклинова, автор на илюстрациите на..

публикувано на 04.08.18 в 08:30
Чиченица (в превод от езика на маите – „в устата на кладенеца на Ица“) е бил политически и културен център на маите в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.

Пернатият змей от Чиченица

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Detza/131026_Istoria na izkustvoto.mp3 В деня на пролетното равноденствие, още преди изгрев слънце, тълпи от хора се събират край пирамидата Кукулкан в древния град на маите Чиченица, за да наблюдават чудото на Пернатия змей. Щом слънцето се покаже на небето, странна зигзаговидна сянка сякаш пропълзява в четирите краища на..

публикувано на 03.08.18 в 10:35

Бъдете с Детското.БНР и през лятото!

Фокус – мокус! Според Вас какво се случва, когато фокусниците объркат магиите? Тази събота, на 4 август, ще си говорим за илюзионното изкуство, за най-прочутите фокусници и за най-старите фокуси. Ще останем на вълшебни честоти, за да Ви запознаем с един господин. Неговото име е Колбаба. След това ще тръгнем по стъпките на цивилизацията, за да научим защо..

публикувано на 03.08.18 в 08:30

Индиански приказки в „Ранобудно петленце“

В края на юли и началото на август в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили няколко приказки на коренното население на Северна и Южна Америка – индианците. В понеделник, на 30 юли , се събудете с немската легенда „Раковината на изобилието“, в която се разказва как някога рибарите изловили всичката риба в Северно море. Много отдавна на морския бряг..

публикувано на 29.07.18 в 08:35