Талавера пуебла

| обновено на 20.04.18 в 09:19
Снимка: es.wikipedia.org

Вази, чинии, купи и купички – в синьо, жълто, червено, зелено, оранжево и лилаво… Царството на керамиката талавера се намира в град Пуебла, Мексико.

Съдовете са много скъпи, защото се изработват по специална технология, почти непроменена от времето, когато изкуството да се създават такива предмети е достигнало Мексико чрез испанците през първия век на колониалния период. В Испания, пък, този вид керамика идва благодарение на маврите. Когато новопристигналите в Мексико испанци основават през 1531 г. град Пуебла (днес столица на мексиканския щат Пуебла), те започват да строят в града църкви и манастири. Решават да украсят фасадите на новите сгради с керамични плочки, както се прави и в Испания, и тази необходимост, както и наличието на висококачествена глина в района, води до появата на керамиката талавера. Наричат я талавера Пуебла, за да се различава от вече добре известната керамика талавера в Испания. В Мексико се смесват испанските, италианските и местните традиции и до към 1580 г. Пуебла става център на производството на този вид керамика.

Освен за облицовка на по-важните обществени сгради, за фонтани и за украсата на домовете на по-богатите хора в града, майсторите започват да използват техниката на пуебла-керамиката и за изработката на красиви съдове. Процесът на създаването на изделия от този вид керамика е доста сложен и дълъг. Смесват се черен и бял пясък от околностите на града и тази смес старателно се измива и филтрира, за да останат само най-фините частици. Получената глина се оформя на грънчарско колело и се оставя да съхне няколко дни. Едва тогава се изпича за първи път при температура 850 градуса. Някогашните майстори си имали специални молитви, които произнасяли, докато траело това първи изпичане – молели се съдовете да не се напукат… Ако съдът минел първия тест, се пристъпвало към поставянето на глазурата – така се получавал млечнобял фон, върху който се рисувало – първоначално само с кобалтовосин цвят, а после били позволени още 5 цвята: жълт, черен, зелен, оранжев и лилав. Рисували цветя, геометрични фигури, хора, животни и сюжети от Библията. Изображенията имат леко замъглени контури, защото се разтваряли в глазурата. Накрая керамиката се изпича за втори път, за да се заздрави глазурата. Целият този труд отнема от три до шест месеца. Всичко това прави керамиката талавера-пуебла доста скъпа и много търсена и до днес.

Още от категорията
Част от корицата на книжката „Малки жабешки истории“ по приказки на Йордан Радичков

Малки жабешки истории в „Ранобудно петленце“

Ква! Ква! Ето, че дойде ред на жабешките приказки и истории в „Ранобудно петленце“ . Как заекът се опитал да надхитри жабата, ще научите от приказката на Ран Босилек „Жаба и заек“, в понеделник, 21 май . Във вторник сутрин, 22 май , ще чуете гласа на един обичан актьор – Асен Кисимов, който ще ви разкаже френската приказка за „Сърдитата жаба“. Ето,..

публикувано на 20.05.18 в 08:25

С Детското.БНР в морската столица Варна

В търсене на приключения и забавления екипът на Детското.БНР ще посети град Варна. Да знаете, че там децата въобще не скучаят! Тази неделя, 20 май, първо ще Ви заведем в една от залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в морската столица малко царство на въображението и измислиците. Ще разгледаме детската изложба „Азбука на въображението“..

публикувано на 19.05.18 в 08:45

Строежите на великите моголи

Акбар, потомък на едни от най-големите азиатски владетели – Чингиз Хан и Тамерлан, е родоначалник на могъщата династия на моголите. Тя успяла да обедини за няколко века в една империя Индия, Пакистан, Бангладеш и част от Афганистан. В чест на военните си и лични победи великият владетел на моголите, Акбар, решил да построи нова столица на империята, която..

обновено на 18.05.18 в 08:50

Защо се страхуваме, когато... ни е страх

В най-искреното ни предаване "Радиолексикон" си говорихме с малчуганите от 7-а детска градина "Детелина" за СТРАХА Те ни обясниха какво е това страх, защо треперим, когато гледаме филм с акули, и още: - чувстваш, че все едно някой те наблюдава; - нещо, което на човек не му е приятно, не го харесва; - мислиш, че нещо може да ти направи, но то..

публикувано на 14.05.18 в 15:10

Мая – най-красивата и най-срамежливата…

Замисляли ли сте се откъде идват имената на месеците? Всичките тези – януари, февруари, та чак до декември? И защо тези, по-топлите, са с такива кратки названия? Понеже вече е май, най-сериозно внимание ще обърнем на неговото име. Разследването ще ни отведе чак при боговете на Древна Гърция, при една от седемте дъщери на Атлас и Плейона… В Работилничката..

обновено на 14.05.18 в 12:26

Царството на феите в „Ранобудно петленце“

В седмицата от 14 до 18 май с „Ранобудно петленце“ ще пътешестваме в страната на хилядите желания – царството на феите! Първо ще разберем как се става фея! В понеделник сутрин, на 14 май , слушайте историята „Да станеш фея“, създадена от писателя Андре Мороа. Когато едно момиченце се превърне във фея, идва миг, в който непременно трябва да се срещне с..

публикувано на 13.05.18 в 08:55

Механичните играчки

Тяхната история започва, може би, още от прочутата Александрийска библиотека, където имало движеща се изкуствена сова. В градовете на остров Родос, пък, съществували мраморни статуи, които си движели краката. Според староеврейска легенда, около трона на цар Соломон били поставени механични животни, които го възхвалявали, а в Древен Китай майстор Лу Бан..

обновено на 11.05.18 в 15:27