Доц. Наум Кайчев: На Македония ще се гледа като на светла точка в интеграцията на Западните балкани

Трябва да се проследи точната формулировка на поканата за преговори за членство в Европейския съюз към Албания и Македония, отбеляза в предаването "12+3" доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет. Той коментира разширяването на ЕС към Западните Балкани преди очакваната препоръка на Европейската комисия за начало на преговорите с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС.

Наум Кайчев припомни, че препоръката за преговори със Скопие не е нова, а датира от 2009 година:

"Тъй като в страната имаше много сериозен политически регрес, то в последните години тази препоръка беше с условия, а именно, че се възстанови нормалният политически живот в страната и се отговори на критериите за функционираща демокрация, която, както всички знаем, беше нарушена при предишното правителство. Сега при сегашния кабинет на Зоран Заев ще бъдат отбелязани тези позитивни развития през изтеклата година и, разбира се, на Република Македония ще се гледа като на една относително светла точка в процеса на интеграция на Западните Балкани с Европейския съюз."
Запитан ще бъдат ли поставени твърди условия по конфликтните точки между Сърбия и Косово, доц. Кайчев посочи:

"При всички положения ще има такива намеци - къде по-открити, къде по-завоалирани, че се очаква нормализиране на отношенията и продължаване на диалога между Белград и Прищина, който се води вече няколко години. В това отношение няма да има особена изненада. Това е една постоянна политика, постоянно отношение на Европейския съюз към проблемите, свързани с тази част на Балканите, а именно - независимо от съществуващите противоречия по отношение на статута на Косово, да се върви напред към евроинтеграцията на всички части от Западните Балкани."

Анализирайки евентуалния акцент в докладите върху организираната престъпност и корупцията в отделните страни от Западните Балкани, Наум Кайчев подчерта:

"Действително, в големи части на Западните Балкани съществуват такива недотам радостни феномени. Проблемът за корупцията може би не е уникален за нашата част от света, но проблем е, че самите държави от една страна са относително малки и нещата, процесите са като че ли много по-видими, включително и в персонален план, и много по-лесно могат да бъдат детектирани и посочени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31