Доц. Наум Кайчев: На Македония ще се гледа като на светла точка в интеграцията на Западните балкани

Трябва да се проследи точната формулировка на поканата за преговори за членство в Европейския съюз към Албания и Македония, отбеляза в предаването "12+3" доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет. Той коментира разширяването на ЕС към Западните Балкани преди очакваната препоръка на Европейската комисия за начало на преговорите с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС.

Наум Кайчев припомни, че препоръката за преговори със Скопие не е нова, а датира от 2009 година:

"Тъй като в страната имаше много сериозен политически регрес, то в последните години тази препоръка беше с условия, а именно, че се възстанови нормалният политически живот в страната и се отговори на критериите за функционираща демокрация, която, както всички знаем, беше нарушена при предишното правителство. Сега при сегашния кабинет на Зоран Заев ще бъдат отбелязани тези позитивни развития през изтеклата година и, разбира се, на Република Македония ще се гледа като на една относително светла точка в процеса на интеграция на Западните Балкани с Европейския съюз."
Запитан ще бъдат ли поставени твърди условия по конфликтните точки между Сърбия и Косово, доц. Кайчев посочи:

"При всички положения ще има такива намеци - къде по-открити, къде по-завоалирани, че се очаква нормализиране на отношенията и продължаване на диалога между Белград и Прищина, който се води вече няколко години. В това отношение няма да има особена изненада. Това е една постоянна политика, постоянно отношение на Европейския съюз към проблемите, свързани с тази част на Балканите, а именно - независимо от съществуващите противоречия по отношение на статута на Косово, да се върви напред към евроинтеграцията на всички части от Западните Балкани."

Анализирайки евентуалния акцент в докладите върху организираната престъпност и корупцията в отделните страни от Западните Балкани, Наум Кайчев подчерта:

"Действително, в големи части на Западните Балкани съществуват такива недотам радостни феномени. Проблемът за корупцията може би не е уникален за нашата част от света, но проблем е, че самите държави от една страна са относително малки и нещата, процесите са като че ли много по-видими, включително и в персонален план, и много по-лесно могат да бъдат детектирани и посочени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград е сред новите училища-посланици на ЕП в България

Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград е сред новите училища-посланици на Европейския парламент в България. Кампанията тази година предизвика голям интерес, като свои кандидатури подадоха над 100 учебни заведения от страната. Програмата за училища-посланици на Европейския парламент е най-мащабната..

публикувано на 24.09.18 в 21:52

Овладян е пожарът, който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня

Овладян е пожарът,  който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня, близо до село Дъбене. Пламнали сухи треви и храсти от двете страни на линията наложиха спиране на движението на влаковете. То е вече възстановено. Със забавено разписание, заради пожара, е бил един влак, движещ се по направлението Карлово - Пловдив. Той е изчакал на..

обновено на 24.09.18 в 21:31

Фасадата на мол "Ларго" в Благоевград падна заради силния вятър

Инцидентът е станал малко преди 18:30 ч. Свидетели разказаха, че са чули тътен, който е разтърсил центъра на Благоевград. След това върху площада са паднали панели от фасадата на мола. Уплашени клиенти на търговските обекти в сградата коментираха: "Охраната ни изгони навън. Всичко започна да се тресе. Влязохме в тоалетната, за да не падне..

обновено на 24.09.18 в 21:07

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в Сливен

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в момента в Сливен, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в общината, позовавайки се на местната хидрометеорологична обсерватория. Дежурният в Областно пътно управление съобщи, че е затруднено преминаването по пътя Нова Загора - Стара Загора, заради паднало в района..

публикувано на 24.09.18 в 21:05

МВР: Подадени са няколко сигнала за паднали дървета от силния вятър

Рязка промяна на метеорологичните условия започна днес следобед, придружена със силен вятър и спад на температурите. Най-много сигнали за щети са подадени в Северозападна България, главно от област Монтана, които са за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Сигналите от Монтана и района са предимно за скъсани жици. Има много..

обновено на 24.09.18 в 19:21

Няма сериозни задръствания на входовете на столицата в края на почивните дни

В края на поредицата от почивни дни Пътната полиция не отчита сериозни задръствания на входовете на столицата. Поне към момента. Намалена е видимостта на 5-ия километър на магистрала "Хемус" заради облак прах, вдигнат от силния вятър. Заради проблемите на АМ "Хемус" и намалената видимост на място са изпратени екипи на "Пътна полиция", които да..

публикувано на 24.09.18 в 19:11

Случаи на африканска чума има в 10 страни-членки на ЕС

В най-малко 10 страни-членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес. Говорителката Анка Падурару похвали властите в Белгия, които взеха решение да бъдат унищожени 4000 здрави прасета в името на ограничаване на разпространението на опасната за животните, но не и..

публикувано на 24.09.18 в 17:48