Доц. Наум Кайчев: На Македония ще се гледа като на светла точка в интеграцията на Западните балкани

Трябва да се проследи точната формулировка на поканата за преговори за членство в Европейския съюз към Албания и Македония, отбеляза в предаването "12+3" доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет. Той коментира разширяването на ЕС към Западните Балкани преди очакваната препоръка на Европейската комисия за начало на преговорите с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС.

Наум Кайчев припомни, че препоръката за преговори със Скопие не е нова, а датира от 2009 година:

"Тъй като в страната имаше много сериозен политически регрес, то в последните години тази препоръка беше с условия, а именно, че се възстанови нормалният политически живот в страната и се отговори на критериите за функционираща демокрация, която, както всички знаем, беше нарушена при предишното правителство. Сега при сегашния кабинет на Зоран Заев ще бъдат отбелязани тези позитивни развития през изтеклата година и, разбира се, на Република Македония ще се гледа като на една относително светла точка в процеса на интеграция на Западните Балкани с Европейския съюз."
Запитан ще бъдат ли поставени твърди условия по конфликтните точки между Сърбия и Косово, доц. Кайчев посочи:

"При всички положения ще има такива намеци - къде по-открити, къде по-завоалирани, че се очаква нормализиране на отношенията и продължаване на диалога между Белград и Прищина, който се води вече няколко години. В това отношение няма да има особена изненада. Това е една постоянна политика, постоянно отношение на Европейския съюз към проблемите, свързани с тази част на Балканите, а именно - независимо от съществуващите противоречия по отношение на статута на Косово, да се върви напред към евроинтеграцията на всички части от Западните Балкани."

Анализирайки евентуалния акцент в докладите върху организираната престъпност и корупцията в отделните страни от Западните Балкани, Наум Кайчев подчерта:

"Действително, в големи части на Западните Балкани съществуват такива недотам радостни феномени. Проблемът за корупцията може би не е уникален за нашата част от света, но проблем е, че самите държави от една страна са относително малки и нещата, процесите са като че ли много по-видими, включително и в персонален план, и много по-лесно могат да бъдат детектирани и посочени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

Учени идентифицираха неизвестен досега вид древни китове в Нова Зеландия

Палеонтолози идентифицираха нов вид древни китове, които се срещали в морето край новозеландския бряг и са изчезнали от лицето на планетата, съобщи ЮПИ. Класифицирането му е основано на череп и кости, открити в богатата на фосили геоложка формация Кокоаму Грийнсанд на новозеландския Южен остров. "Става въпрос за китове, живели през период,..

публикувано на 22.04.18 в 01:59

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт"

Сеизмограф, разработен от екип от френски, германски, британски и швейцарски учени, ще бъде монтиран на борда на сондата "ИнСайт", която ще бъде изстреляна на 5 май от базата Ванденбърг в Калифорния, предаде "Франс прес". Специално разработеният сеизмограф ще позволи да се наблюдава ядрото, кората, мантията - разказа Филип Лоньоне от Френския..

публикувано на 22.04.18 в 01:55

Астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди

Тази нощ астрономическите ентусиасти могат да наблюдават пика на метеорния поток Лириди, съобщи в. "Дейли експрес".  Макар да не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен звездопад" след пика на Квадрантидите в началото на януари...

публикувано на 22.04.18 в 01:53

Документална изложба за работата на Панчо Владигеров с Макс Райнхард се открива на 25 април в зала "България"

Документална изложба за работата на бележития композитор Панчо Владигеров с прочутия германски режисьор Макс Райнхард ще бъде открита на 25 април от 18.00 ч. във фоайето на зала "България", съобщиха организаторите от "Кантус фирмус". Експозицията "Райнхард - Владигеров. Взаимовлияния и проекции" е представена от къщата-музей "Панчо Владигеров" в..

публикувано на 22.04.18 в 01:44

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица

Две са жертвите в Московска област след бурните ветрове, които връхлетяха руската столица. 12 годишно дете и мъж, затиснат от метална постройка. Още трима пострадали са откарани в болница. Общо 20 души са с наранявания  при силната буря  Поправят се повредите по електроснабдяването, в момента се проверява и пътната мрежа в цялата област ,се казва  в..

публикувано на 21.04.18 в 22:52
ЕТА

Хиляди жители на град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА

Хиляди жители на северния испански град Билбао демонстрираха с искане за облекчаване на режима за затворниците от сепаратистката групировка ЕТА, съобщи Франс прес. В продължение на десетилетия ЕТА води въоръжена борба за независимост на Баската страна от Испания. Групировката е отговорна за гибелта на повече от 800 души. Вчера нейни..

публикувано на 21.04.18 в 22:44

Задържан е заподозрян за раняването на двамата полицаи на мача Левски - ЦСКА

Полицията в София арестува лице, заподозряно за раняването на двама полицаи с бомбичка на мача Левски – ЦСКА по-рано тази седмица. Предполагаемият извършител е задържан при операция на СДВР тази вечер. За момента от МВР не дават подробности за самоличността на задържания. Близки до разследването твърдят, че той е привърженик на футболен клуб Левски...

публикувано на 21.04.18 в 21:37