Доц. Наум Кайчев: На Македония ще се гледа като на светла точка в интеграцията на Западните балкани

Трябва да се проследи точната формулировка на поканата за преговори за членство в Европейския съюз към Албания и Македония, отбеляза в предаването "12+3" доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет. Той коментира разширяването на ЕС към Западните Балкани преди очакваната препоръка на Европейската комисия за начало на преговорите с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС.

Наум Кайчев припомни, че препоръката за преговори със Скопие не е нова, а датира от 2009 година:

"Тъй като в страната имаше много сериозен политически регрес, то в последните години тази препоръка беше с условия, а именно, че се възстанови нормалният политически живот в страната и се отговори на критериите за функционираща демокрация, която, както всички знаем, беше нарушена при предишното правителство. Сега при сегашния кабинет на Зоран Заев ще бъдат отбелязани тези позитивни развития през изтеклата година и, разбира се, на Република Македония ще се гледа като на една относително светла точка в процеса на интеграция на Западните Балкани с Европейския съюз."
Запитан ще бъдат ли поставени твърди условия по конфликтните точки между Сърбия и Косово, доц. Кайчев посочи:

"При всички положения ще има такива намеци - къде по-открити, къде по-завоалирани, че се очаква нормализиране на отношенията и продължаване на диалога между Белград и Прищина, който се води вече няколко години. В това отношение няма да има особена изненада. Това е една постоянна политика, постоянно отношение на Европейския съюз към проблемите, свързани с тази част на Балканите, а именно - независимо от съществуващите противоречия по отношение на статута на Косово, да се върви напред към евроинтеграцията на всички части от Западните Балкани."

Анализирайки евентуалния акцент в докладите върху организираната престъпност и корупцията в отделните страни от Западните Балкани, Наум Кайчев подчерта:

"Действително, в големи части на Западните Балкани съществуват такива недотам радостни феномени. Проблемът за корупцията може би не е уникален за нашата част от света, но проблем е, че самите държави от една страна са относително малки и нещата, процесите са като че ли много по-видими, включително и в персонален план, и много по-лесно могат да бъдат детектирани и посочени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години.

Подменят ВиК мрежата на най-големите села в Дупнишко

ВиК мрежата в трите най-големи села в Дупнишко - Яхиново, което е с най-многобройно население в Кюстендилска област, Самораново и Бистрица, ще бъде подменена, обявиха от общината. До края на този месец ще бъдат обявени процедурите по избор на изпълнител за подмяна водопреносната мрежа за трите села. Най-тежка е ситуацията в най-голямото..

публикувано на 09.12.18 в 20:30
Тригодишната биологична рекултивация на сметището в местността Ненова шатра ще бъде платена от общинския бюджет.

Община Свищов получи одобрение на проекта за рекултивация на старото сметище

Община Свищов получи одобрение на проекта си за 4 милиона лева за рекултивация на старото общинско сметище. Негодните пестициди, които с години се съхраняваха в село Вардим, ще бъдат унищожени в Швейцария, съобщиха от крайдунавската община. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска финансирането, с..

публикувано на 09.12.18 в 20:03
Президентът Радев запалва основната свещ на еврейския Празник на светлината - Ханука.

Румен Радев запали основната свещ на Ханука

Президентът Румен Радев участва в еврейския Празник на светлината - Ханука в Централната софийска синагога. Запалвайки основната свещ на празника той призова да се отстояват принципите на справедливост, за да се завещае един по-добър свят за идните поколения. “И нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни..

обновено на 09.12.18 в 19:44
Протестиращи от Сливен и Ямбол от протеста на 25 ноември 2018.

Протест срещу системата "бонус-малус“ в Ямбол

В Ямбол днес отново имаше протест срещу управлението. Демонстрантите се обявиха и срещу предлаганата система " при застраховките "Гражданска отговорност".   По централните ямболски улици премина автошествие, в което се включиха най- вече таксиметрови шофьори. За разлика от предишните, днешният протест беше малоброен. В насрочения час..

обновено на 09.12.18 в 18:40

Магдалена Милтенова: Автобусният билет поскъпва след въвеждане на системата "бонус-малус"

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се..

публикувано на 09.12.18 в 18:31
От камарата смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда.

БСК не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за увеличаване размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лева от началото на 2019 година. В писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на..

публикувано на 09.12.18 в 18:21

Един загинал и 7 ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път

Неправилно изпреварване е причината за тежката катастрофа, при която загина жена на 65 години, а седмина бяха ранени. По първоначална информация при сблъсъка на две коли на разклона за с. Саранци, на 5 км от София. Движението по подбалканския път при разклона за софийското село Саранци е спряно. Сред ранените има 3..

обновено на 09.12.18 в 17:55