Eмисия новини
от 06.00 часа

Доц. Наум Кайчев: На Македония ще се гледа като на светла точка в интеграцията на Западните балкани

Трябва да се проследи точната формулировка на поканата за преговори за членство в Европейския съюз към Албания и Македония, отбеляза в предаването "12+3" доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет. Той коментира разширяването на ЕС към Западните Балкани преди очакваната препоръка на Европейската комисия за начало на преговорите с Македония и Албания. Комисията ще представи докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя им към членство в ЕС.

Наум Кайчев припомни, че препоръката за преговори със Скопие не е нова, а датира от 2009 година:

"Тъй като в страната имаше много сериозен политически регрес, то в последните години тази препоръка беше с условия, а именно, че се възстанови нормалният политически живот в страната и се отговори на критериите за функционираща демокрация, която, както всички знаем, беше нарушена при предишното правителство. Сега при сегашния кабинет на Зоран Заев ще бъдат отбелязани тези позитивни развития през изтеклата година и, разбира се, на Република Македония ще се гледа като на една относително светла точка в процеса на интеграция на Западните Балкани с Европейския съюз."
Запитан ще бъдат ли поставени твърди условия по конфликтните точки между Сърбия и Косово, доц. Кайчев посочи:

"При всички положения ще има такива намеци - къде по-открити, къде по-завоалирани, че се очаква нормализиране на отношенията и продължаване на диалога между Белград и Прищина, който се води вече няколко години. В това отношение няма да има особена изненада. Това е една постоянна политика, постоянно отношение на Европейския съюз към проблемите, свързани с тази част на Балканите, а именно - независимо от съществуващите противоречия по отношение на статута на Косово, да се върви напред към евроинтеграцията на всички части от Западните Балкани."

Анализирайки евентуалния акцент в докладите върху организираната престъпност и корупцията в отделните страни от Западните Балкани, Наум Кайчев подчерта:

"Действително, в големи части на Западните Балкани съществуват такива недотам радостни феномени. Проблемът за корупцията може би не е уникален за нашата част от света, но проблем е, че самите държави от една страна са относително малки и нещата, процесите са като че ли много по-видими, включително и в персонален план, и много по-лесно могат да бъдат детектирани и посочени."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от