Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха кмета на район "Младост" Десислава Иванчева при операция срещу корупцията 

Разследването е на Специализираната прокуратура, съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

| обновено на 17.04.18 в 19:20
4
Десислава Иванчева беше арестувана пред ММС
Снимка: Ефрем Ефремов


Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше арестувана днес в центъра на София при съвместна операция на Специализираната прокуратура и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От двете институции ще дадат повече информация по случая утре. Според неофициална информация Иванчева е получила подкуп от близо 70 хиляди евро. Според източници от разследването, пожелали анонимност, парите са получени за разрешение за строеж. 
Операцията се провежда по един от първите сигнали, постъпили в новия антикорупционен орган. Следствените действия продължават. Освен Иванчева, при спецоперацията е задържана и заместничката й - Биляна Петрова. Арестуван е и трети човек, който вероятно е посредник при предаването на подкупа. 
По искане на Десислава Иванчева на място беше извикан адвокат Върбан Върбанов. Той обаче не беше допуснат до клиентката си от разследващите повече от час: 
"Обиск се извършва на госпожа Иванчева. Не ни допускат. Според мен в момента се нарушава Законът за МВР. Тя е задържана и от момента на задържането, доколкото аз съм запознат със закона, тя има право на адвокатска защита. Не успях да говоря с нея - телефонът й дава свободно, но никой не го вдига. Нямам достъп, отказва ми се. Тоест ние не знаем в момента ще й бъде ли повдигнато обвинение", каза адвокат Върбанов. Пред БНР той коментира още: 
"Имам обяснение, което предпочитам на този етап да го запазя за себе си. Предполагам, че искат да осигурят някакъв комфорт на действията, които извършват в момента, но това не мога да го твърдя, тъй като дори не мога да се доближа, за да разбера какво се случва. Вероятно са извършили претърсване на задържаното лице, както и обиск", обясни в предаването "Нещо повече" юристът, според когото е било нарушено правото на адвокатска защита на задържаната.


В сградата на общината на столичния район "Младост" спецакцията също беше в ход. Кабинетът на кметицата беше претърсен, иззети са документи, потвърди пред БНР пресаташето на общината Петър Кърджилов, като заяви: 
"Това е активно мероприятие, нарочно нагласено и поръчано, тъй като госпожа Иванчева и нейният екип засягат интересите, строителните предимно на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Поръчано е най-вероятно от хората, чиито интереси са засегнати. Преди три седмици подадохме сигнал до главния прокурор за фалшификация на документи. Фалшифицирани са документи за бъдещ строеж, фалшифицирани са подписи, подлепване има по страниците".
Утре в 10:00 часа ще има пресконференция по темата, допълни Петър Кърджилов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е получавала само сигнали за забавяни преписки и процедури в район „Младост“. Тя обясни, че не е началник на районните кметове и припомни, че те се избират мажоритарно. Фандъкова заяви, че отношенията ѝ с Иванчева са чисто служебни: 
"Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки, административни дейности, които сме искали да бъдат по закон процедирани - така както законът изисква".

Десислава Иванчева спечели изненадващо кметските избори в район "Младост" през 2016 година. Тогава тя победи кандидата на ГЕРБ Мария Илиева. Иванчева получи подкрепата на бившия депутат от БСП - Георги Кадиев и политическата му формация "Нормална държава". След няколко месеца обаче Кадиев оттегли доверието си от Иванчева и се извини на жителите на "Младост". Десислава Иванчева стана известна покрай летните протести срещу застрояването на столичния район.

Подробности за акцията и интервю с адвоката на Десислава Иванчева може да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна