Съдийската колегия на ВСС не постигна съгласие по изказване на Пламен Георгиев за Цветан Василев и работата на съда

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Bиcшия cъдeбeн cъвeт се раздели на две за това трябва ли да излезе със специална позиция за коментарите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по дело в Софийския градски съд, свързано с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. 

След гласуване шест на шест, въпросът нарушил ли е Георгиев независимостта на българския съд беше отложен за неопределено време. 
В отворено писмо, а след това и в интервю, Георгиев, който оглавява новия антикорупционен орган, възразява срещу решението на съдия Катерина Енчева, която гледа делото за конфискация на имуществото на Василев, да отправи преюдициално запитване до съда в Люксембург по казуса. Защото, според него, това щяло до доведе до „замразяване“ не само на конкретното дело, но и на други дела за отнемане на имуществото. Георгиев изразява съмнения и в мотивите на магистрата и критикува бавния темп, с който се развива делото. 

Това, според половината от съдебните кадровици, е недопустимо поведение от страна на пpeдcтaвитeл нa влacт, а според другата - „дълбoĸa зaгpижeнocт“ и „дъpжaвничecĸo oтнoшeниe“ зa cъдбaтa нa битĸaтa c ĸopyпциятa. Дa имa яcнa peaĸция нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия глacyвaxa Лoзaн Πaнoв, Oлгa Kepeлcĸa, Цвeтинĸa Πaшĸyнoвa, Aтaнacĸa Дишeвa, Ceвдaлин Maвpoв и Бopянa Димитpoвa. 

"За" случаят да ocтaнe „зa cвeдeниe“ бяxa Бoян Maгдaлинчeв, Гeopги Чoлaĸoв, Bepoниĸa Имoвa, Дpaгoмиp Koяджиĸoв, Бoян Hoвaнcĸи, Cтeфaн Гpoздeв.   Така съдийската колегия реши, че няма решение по казуса.

Още от категорията

Професионалната гимназия по икономика и туризъм във Велинград е сред новите училища-посланици на ЕП в България

Професионалната гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов“ във Велинград е сред новите училища-посланици на Европейския парламент в България. Кампанията тази година предизвика голям интерес, като свои кандидатури подадоха над 100 учебни заведения от страната. Програмата за училища-посланици на Европейския парламент е най-мащабната..

публикувано на 24.09.18 в 21:52

Овладян е пожарът, който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня

Овладян е пожарът,  който избухна тази вечер в района ЖП линията между Карлово и Баня, близо до село Дъбене. Пламнали сухи треви и храсти от двете страни на линията наложиха спиране на движението на влаковете. То е вече възстановено. Със забавено разписание, заради пожара, е бил един влак, движещ се по направлението Карлово - Пловдив. Той е изчакал на..

обновено на 24.09.18 в 21:31

Фасадата на мол "Ларго" в Благоевград падна заради силния вятър

Инцидентът е станал малко преди 18:30 ч. Свидетели разказаха, че са чули тътен, който е разтърсил центъра на Благоевград. След това върху площада са паднали панели от фасадата на мола. Уплашени клиенти на търговските обекти в сградата коментираха: "Охраната ни изгони навън. Всичко започна да се тресе. Влязохме в тоалетната, за да не падне..

обновено на 24.09.18 в 21:07

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в Сливен

Вятър със скорост около 120 км/ч духа в момента в Сливен, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи“ в общината, позовавайки се на местната хидрометеорологична обсерватория. Дежурният в Областно пътно управление съобщи, че е затруднено преминаването по пътя Нова Загора - Стара Загора, заради паднало в района..

публикувано на 24.09.18 в 21:05

МВР: Подадени са няколко сигнала за паднали дървета от силния вятър

Рязка промяна на метеорологичните условия започна днес следобед, придружена със силен вятър и спад на температурите. Най-много сигнали за щети са подадени в Северозападна България, главно от област Монтана, които са за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети. Сигналите от Монтана и района са предимно за скъсани жици. Има много..

обновено на 24.09.18 в 19:21

Няма сериозни задръствания на входовете на столицата в края на почивните дни

В края на поредицата от почивни дни Пътната полиция не отчита сериозни задръствания на входовете на столицата. Поне към момента. Намалена е видимостта на 5-ия километър на магистрала "Хемус" заради облак прах, вдигнат от силния вятър. Заради проблемите на АМ "Хемус" и намалената видимост на място са изпратени екипи на "Пътна полиция", които да..

публикувано на 24.09.18 в 19:11

Случаи на африканска чума има в 10 страни-членки на ЕС

В най-малко 10 страни-членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес. Говорителката Анка Падурару похвали властите в Белгия, които взеха решение да бъдат унищожени 4000 здрави прасета в името на ограничаване на разпространението на опасната за животните, но не и..

публикувано на 24.09.18 в 17:48