Съдийската колегия на ВСС не постигна съгласие по изказване на Пламен Георгиев за Цветан Василев и работата на съда

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Bиcшия cъдeбeн cъвeт се раздели на две за това трябва ли да излезе със специална позиция за коментарите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по дело в Софийския градски съд, свързано с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. 

След гласуване шест на шест, въпросът нарушил ли е Георгиев независимостта на българския съд беше отложен за неопределено време. 
В отворено писмо, а след това и в интервю, Георгиев, който оглавява новия антикорупционен орган, възразява срещу решението на съдия Катерина Енчева, която гледа делото за конфискация на имуществото на Василев, да отправи преюдициално запитване до съда в Люксембург по казуса. Защото, според него, това щяло до доведе до „замразяване“ не само на конкретното дело, но и на други дела за отнемане на имуществото. Георгиев изразява съмнения и в мотивите на магистрата и критикува бавния темп, с който се развива делото. 

Това, според половината от съдебните кадровици, е недопустимо поведение от страна на пpeдcтaвитeл нa влacт, а според другата - „дълбoĸa зaгpижeнocт“ и „дъpжaвничecĸo oтнoшeниe“ зa cъдбaтa нa битĸaтa c ĸopyпциятa. Дa имa яcнa peaĸция нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия глacyвaxa Лoзaн Πaнoв, Oлгa Kepeлcĸa, Цвeтинĸa Πaшĸyнoвa, Aтaнacĸa Дишeвa, Ceвдaлин Maвpoв и Бopянa Димитpoвa. 

"За" случаят да ocтaнe „зa cвeдeниe“ бяxa Бoян Maгдaлинчeв, Гeopги Чoлaĸoв, Bepoниĸa Имoвa, Дpaгoмиp Koяджиĸoв, Бoян Hoвaнcĸи, Cтeфaн Гpoздeв.   Така съдийската колегия реши, че няма решение по казуса.

Още от категорията

Кубинците вече имат достъп до мобилен интернет

Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си, съобщи Ройтерс. От нововъведението засега обаче ще се възползват ограничен брой хора, като целта е до края на годината услугата да е достъпна за всички. Местни журналисти бяха сред първите, които тестваха мобилния интернет на телефоните си: "Медийният сектор може да се възползва..

публикувано на 17.07.18 в 01:43

8 имигранти загинаха от задушаване в камион в Либия

8 души, от които шест деца, бяха открити мъртви в камион, претъпкан с имигранти в Либия. Те са се задушили в затвореното ремарке, в което е имало множество туби с бензин. Други 90 души са били изведени от камиона и са приети в болница. Директорът на полицията в град Зувара заяви: "Когато отворихме камиона, вътре имаше близо 100 нелегални..

публикувано на 17.07.18 в 01:19
Протестът на перничани се увенча с успех

След протест - премахнаха инсинератора за изгаряне на мъртви животни в Перник

Протестът на жителите на пернишкия квартал „Бела вода” срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше позиционирано. Жителите на населеното място не крият задоволството си, но запазват протестна готовност. Те се притесняват, че..

публикувано на 16.07.18 в 23:15

Махнаха инсинератора от пернишкия квартал "Бела вода"

Протестът на жителите на пернишкия квартал "Бела вода" срещу инсинератора за изгаряне на мъртви животни се увенча с успех. Тази вечер мобилното съоръжение беше изтеглено с влекач от района на рудника, където беше поставено. Жителите на квартала не крият задоволството си, но запазват протестна готовност, тъй като се притесняват, че преместването е..

публикувано на 16.07.18 в 21:19
Мая Манолова

Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии

Днес ветеринарите не направиха опит да умъртвяват животни в село Шарково. Засилената полицейска охрана от последните два дни беше вдигната.  Омбудсманът Мая Манолова се срещна с животновъди от четирите боляровски села, в които бяха умъртвени над 3000 овце и кози заради огнище от чума. Манолова разговаря със засегнатите животновъди в село..

обновено на 16.07.18 в 18:52

СГС присъди доживотен затвор без замяна за Костин, подсъдим за убийството на 5-годишния Никита

След продължил 2 години съдебен процес делото за смъртта на 5-годишния Никита завърши с присъда "доживотен затвор без право на замяна" за руския гражданин Герман Костин. Най-тежкото наказание, което се налага при изключителни случаи, постанови съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов.  Скандали, претенции за отводи, демонстрация на..

обновено на 16.07.18 в 18:42

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите в селата Воден и Кости

Започва изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха умъртвени заради огнищата на чума в селата Воден и Кости. Общата сума за компенсациите е близо 305 млн. лева, което означава, че средното обезщетение за една овца е около 190 лева. За животните под селекционен контрол стойността е 250 лева. В село Кости ще се..

обновено на 16.07.18 в 18:31