Съдийската колегия на ВСС не постигна съгласие по изказване на Пламен Георгиев за Цветан Василев и работата на съда

Пламен Георгиев
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Bиcшия cъдeбeн cъвeт се раздели на две за това трябва ли да излезе със специална позиция за коментарите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по дело в Софийския градски съд, свързано с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. 

След гласуване шест на шест, въпросът нарушил ли е Георгиев независимостта на българския съд беше отложен за неопределено време. 
В отворено писмо, а след това и в интервю, Георгиев, който оглавява новия антикорупционен орган, възразява срещу решението на съдия Катерина Енчева, която гледа делото за конфискация на имуществото на Василев, да отправи преюдициално запитване до съда в Люксембург по казуса. Защото, според него, това щяло до доведе до „замразяване“ не само на конкретното дело, но и на други дела за отнемане на имуществото. Георгиев изразява съмнения и в мотивите на магистрата и критикува бавния темп, с който се развива делото. 

Това, според половината от съдебните кадровици, е недопустимо поведение от страна на пpeдcтaвитeл нa влacт, а според другата - „дълбoĸa зaгpижeнocт“ и „дъpжaвничecĸo oтнoшeниe“ зa cъдбaтa нa битĸaтa c ĸopyпциятa. Дa имa яcнa peaĸция нa cъдийcĸaтa ĸoлeгия глacyвaxa Лoзaн Πaнoв, Oлгa Kepeлcĸa, Цвeтинĸa Πaшĸyнoвa, Aтaнacĸa Дишeвa, Ceвдaлин Maвpoв и Бopянa Димитpoвa. 

"За" случаят да ocтaнe „зa cвeдeниe“ бяxa Бoян Maгдaлинчeв, Гeopги Чoлaĸoв, Bepoниĸa Имoвa, Дpaгoмиp Koяджиĸoв, Бoян Hoвaнcĸи, Cтeфaн Гpoздeв.   Така съдийската колегия реши, че няма решение по казуса.

Още от категорията
Канализационната мрежа в Яхиново е от 50-60 години.

Подменят ВиК мрежата на най-големите села в Дупнишко

ВиК мрежата в трите най-големи села в Дупнишко - Яхиново, което е с най-многобройно население в Кюстендилска област, Самораново и Бистрица, ще бъде подменена, обявиха от общината. До края на този месец ще бъдат обявени процедурите по избор на изпълнител за подмяна водопреносната мрежа за трите села. Най-тежка е ситуацията в най-голямото..

публикувано на 09.12.18 в 20:30
Тригодишната биологична рекултивация на сметището в местността Ненова шатра ще бъде платена от общинския бюджет.

Община Свищов получи одобрение на проекта за рекултивация на старото сметище

Община Свищов получи одобрение на проекта си за 4 милиона лева за рекултивация на старото общинско сметище. Негодните пестициди, които с години се съхраняваха в село Вардим, ще бъдат унищожени в Швейцария, съобщиха от крайдунавската община. Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска финансирането, с..

публикувано на 09.12.18 в 20:03
Президентът Радев запалва основната свещ на еврейския Празник на светлината - Ханука.

Румен Радев запали основната свещ на Ханука

Президентът Румен Радев участва в еврейския Празник на светлината - Ханука в Централната софийска синагога. Запалвайки основната свещ на празника той призова да се отстояват принципите на справедливост, за да се завещае един по-добър свят за идните поколения. “И нека светлините от свещниците в еврейските домове по време на Ханука ни..

обновено на 09.12.18 в 19:44
Протестиращи от Сливен и Ямбол от протеста на 25 ноември 2018.

Протест срещу системата "бонус-малус“ в Ямбол

В Ямбол днес отново имаше протест срещу управлението. Демонстрантите се обявиха и срещу предлаганата система " при застраховките "Гражданска отговорност".   По централните ямболски улици премина автошествие, в което се включиха най- вече таксиметрови шофьори. За разлика от предишните, днешният протест беше малоброен. В насрочения час..

обновено на 09.12.18 в 18:40

Магдалена Милтенова: Автобусният билет поскъпва след въвеждане на системата "бонус-малус"

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се..

публикувано на 09.12.18 в 18:31
От камарата смятат, че увеличението на минималната работна заплата се отразява негативно на пазара на труда.

БСК не подкрепя увеличаването на минималната работна заплата

Българската стопанска камара (БСК) не подкрепя предложението за увеличаване размера на минималната работна заплата от 510 на 560 лева от началото на 2019 година. В писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика, финансовия и социалния министър работодателите настояват за по-предпазлива политика по доходите, умерен ръст на..

публикувано на 09.12.18 в 18:21

Един загинал и 7 ранени при тежка катастрофа на Подбалканския път

Неправилно изпреварване е причината за тежката катастрофа, при която загина жена на 65 години, а седмина бяха ранени. По първоначална информация при сблъсъка на две коли на разклона за с. Саранци, на 5 км от София. Движението по подбалканския път при разклона за софийското село Саранци е спряно. Сред ранените има 3..

обновено на 09.12.18 в 17:55