Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските шахматисти заплашени да останат без рейтинг

Мярката е в отговор на злоупотреби със средства, фалшиви турнири и отказана документация

Снимка: Бойка Тодорова

Опасността българските шахматисти да останат с нулев рейтинг в ранглистата на Международната шахматна федерация е съвсем реална. Това коментира пред „Хоризонт“ Методи Стойнев, председател на "Шахматна федерация България".
    

Бордът на международната организация е взел решение, че ако страната ни не изпълни изискванията ѝ, касаещи документи, фактури и преводи за насочване на средства към фалшива банкова сметка в офшорна фирма и ако не заплати задълженията си, няма да продължават да изчисляват рейтингите на българските шахматисти, поясни Стойнев. Документите са поискани още преди повече от две години, но тогава е отказан достъп от страна на тогавашното ръководство на Българската федерация по шахмат.

Тези документи все още съществуват, Министерството на младежта и спорта има най-малкото копия, увери Методи Стойнев. Става дума за около 3 и половина милиона лева, превеждани в периода между 2011 и 2014 година. По времето на Силвио Данаилов като управляващ Българската федерация по шахмат са правени турнири от името на европейски шахматни купи, които не са били истински. Като президент на Европейския шахматен съюз той е създал копие на съюза с частна фирма и е открил офшорна сметка, стана ясно от думите на Методи Стойнев:

„Тоест, когато той прави някакви турнири в България, той ги прави все едно между истинския Европейски шахматен съюз и Българската федерация по шахмат, но парите отиват в офшорната сметка. Това нещо е разкрито.“

Разследването е за злоупотреба в особено големи размери, още отпреди три години прокуратурата е наясно, припомни част от сложната предистория на казуса Стойнев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени