Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки медии: Разговорите с Македония за името засега са "скок на място"

Заев и Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Присъединяването на Македония към ЕС ще зависи и от уреждането на спора с Гърция за името. Гръцки издания съобщават днес за критики от политици в Атина към колегите им в Скопие заради подхода в преговорите.  Според медиите в южната ни съседка засега разговорите са "скок на място" без конкретни решения, само демонстрация на добро желание. 
Преговорите между Атина и Скопие вече показват умора и от двете страни, коментират  днес гръцките медии по повод интервю на македонския премиер Зоран Заев,който оценява срещата на двамата външни министри, като "контакти без особен резултат".Така времевата рамка до месец да се реши спор от 25 години вече изглежда нереално.
Гръцката опозиция директно поиска да се прекратят преговорите със Скопие. Дори лидерът на консерваторите Мицотакис обвини правителството,че води "тайна дипломация"
Гръцкият министър на външните работи съобщи за медиите от Брюксел познатата версия - "преговорите продължават в последна фаза", но призова Скопие да "прояви сериозност", защото преговорите не се водят чрез медийни интервюта
Тако гръцката дипломация показа раздразнение от съобщението на македонския премиер Заев, че няма основание за среща на двамата премиери.
Позицията на премиера Ципрас е ясна - пълно споразумение по предложенията, което гръцките медии тълкуват еднозначно: "Пътят на Скопие към Европа минава през Атина".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени