Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще гласува удължаване на срока на работата на временната комисия за ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС
Депутатите се събират днес на първото си заседание след Великденската си ваканция. Очаква се лидерите на петте парламентарно представени сили да обявят в декларации от трибуната на Народното събрание приоритетите си за новия политически сезон. В законодателната програма в първия пленарен ден са Годишният отчет на Комисията за защита на личните данни и искане за удължаване срока на работата на временната комисия за ЧЕЗ.

Народното събрание ще гласува удължаване срока до 10-и май на дейността на Временната комисия за установяване на фактите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България. В мотивите по искането се посочват предстоящи важни изслушвания, сред които тези на главния прокурор, ДАНС, Служба "Военна информация" и Държавна агенция "Разузнаване". Народните представители ще гласуват и годишения отчет на дейността на Комисията за защита на личните данни за 2017 г. В него се отчита най-висок дял на жалбите, свързани с телекомуникациите, банки и кредитни институции.

Иначе за новия политически сезон под въпрос останаха спорните промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерски съвет, с които се преследва корупцията и в частния сектор. Законопроектът беше оттеглен, подложен на обществено обсъждане и широко критикуван. В краткосрочен план предстои гласуването на заместник-председателя и тримата членове на новия Антикорупционен орган, който ще се бори с корупцията по високите етажи на властта, както и оповестяването на кандидатурите и избор на комисари за попълване състава на Комисията за енергийно и водно регулиране. БСП вече обявиха, че няма да предлагат друг свой кандидат, след като след жребий техният комисар в сектор "ВиК" остана в Регулатора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени