Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петкова: Преговори с втория в класирането за продажбата на ЧЕЗ са изцяло в правомощията на чешката държава

Снимка: БГНЕС
Евентуални преговори с втория в класирането за продажбата на ЧЕЗ са изцяло в правомощията на чешката държава, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова:

"Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава, по тяхното законодателство. Българската държава няма касателство към тази процедура".

Очаква се и подновяване на разговорите с инвеститорите на американските централи, съобщи още енергийният министър:

"Беше подготвена методология от нашите икономически и правни консултанти. Тази методология е съгласувана с Европейската комисия по отношение изчисляването размера на невъзстановяемите разходи. Предоставена е на двете американски централи. Очакваме те да се запознаят с тази методология, да направят своите анализи. Надявам се, след такъв един процес, ще се върви и към стартиране на преговори".

Министър Петкова участва в европейска дискусия от програмата на Българското европредседателство, посветена на прехода към нисковъглеродна икономика.

Народното събрание прие удължаване на срока на дейността на Временната комисия за установяване на фактите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България до 10-и май. Искането беше мотивирано с предстоящи важни изслушвания сред които тези на главния прокурор, ДАНС, Служба „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна